Slovenija

Bratuškova je bila le malomarna

STA / S.R.
1. 7. 2013, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Senat Fakultete za družbene vede (FDV) je sprejel sklep o ustavitvi postopka za odvzem znanstvenega naslova predsednici vlade Alenki Bratušek, so sporočili s FDV.

Reuters
Magisterij ni plagiat.

Kot so zapisali, je komisija za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva namreč ugotovila, da njeno magistrsko delo ni plagiat.

FDV je 5. marca od Komisije za preprečevanje korupcije prejela prijavo v zvezi s sumom plagiatorstva pri magistrskem delu premierke Bratuškove. Senat univerze je sklep o začetku postopka za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva sprejel 8. aprila, za vodenje postopka pa pooblastil Milana Brgleza. Po pooblastilu senata je dekan Bojko Bučar imenoval komisijo za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva v sestavi Slavko Splichal, Mirjana Ule in Franc Mali.

Postopek je senat danes ustavil, saj je omenjena komisija presodila, da pogoji za odvzem znanstvenega naziva ne obstajajo.

Kot pojasnjujejo na FDV, je Bratuškova v svoji magistrski nalogi avtorska dela drugih avtorjev sicer navajala v nasprotju z danes uveljavljenimi načini citiranja. Vendar pa "na podlagi kritičnega ovrednotenega zbranega gradiva in virov ni mogoče strokovno in znanstveno presoditi, da naloga v pomembnem delu ni rezultat njenega lastnega dela".

Poglavitni očitek, da naj bi bil del magistrske naloge prepisan iz vladnih gradiv, ki niso bila navedena med viri, predstavljen pa kot lasten prispevek avtorice, drži v delu, ki zadeva necitiranje vladnih gradiv, pišejo na FDV. Vendar pa iz tega po njihovi oceni ni mogoče izpeljati sklepa, da si je prilastila tuje delo. Iz dokumentacije namreč izhaja, da je bila Bratuškova (so)avtorica teh gradiv.

Ne glede na to bi Bratuškova seveda morala gradiva navesti med uporabljenimi viri in jih ustrezno citirati v besedilu naloge. Vendar pa "ta malomarnost ne more biti zadosten razlog za odvzem magistrskega naziva", menijo na FDV. Prav tako sta obseg in vsebinski pomen spornega dela besedila po oceni fakultete v primerjavi s celotnim besedilom magistrske naloge premajhna za takšno sankcioniranje.

Tudi zaradi drugih ugotovljenih nepravilnosti pri citiranju, povzemanju in uporabi virov bi bil ukrep odvzema magistrskega naziva zaradi zagrešene malomarnosti nesorazmeren glede na težo in posledice storjenega dejanja, pojasnjujejo na FDV. Obenem poudarjajo, da so bila fakultetna pravila za pisanje diplomskih in seminarskih nalog "v času, ko je nastal njen magisterij, precej bolj ohlapno zapisana, kot pa so danes".

Obravnavani primer torej po njihovi oceni "v nobenem pogledu ni plagiat" ali akademsko prisvajanje rezultatov tujega dela. S sklepom Senata FDV o ustavitvi postopka je zadeva zaključena, dodatna pojasnila pa bo fakulteta javnosti posredovala na popoldanski novinarski konferenci, so še zapisali na FDV.

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov