Slovenija

Slovenija bo dobila denar za brezposelne mlade

STA / A.M.
28. 6. 2013, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija si je na vrhu EU v Bruslju uspela izboriti evropska sredstva za zaposlovanje mladih. Računa na okoli devet milijonov evrov.

Reuters
Premierka Alenka Bratušek je na sestanku s predsednikom Evropske komisije pozvala k hitri odobritvi pomoči NLB, v Bruslju pa so po srečanju izpostavili pomen nagle, a kakovostne vzpostavitve slovenske slabe banke.
Izjemno sem vesela, da smo uspeli zagotoviti ta sredstva tudi revnejši slovenski regiji, Vzhodni Sloveniji, ki po prvotnem predlogu do njih ni bila upravičena, je poudarila predsednica vlade Alenka Bratušek. A ni dovolj, da to ostane črka na papirju, morali bomo zagotoviti črpanje denarja. Časa je do konca leta, je povedala.

Voditelji so februarja v dogovoru o proračunu 2014-2020 za zaposlovanje mladih sicer rezervirali šest milijard evrov, a bo mogoče z naknadno dogovorjeno prožnostjo pri porabi evropskega denarja za brezposelne mlade dejansko nameniti občutno več - najmanj osem milijard evrov, je pojasnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Poleg tega bo koriščenje sredstev iz sklada za zaposlovanje mladih osredotočeno na prvi dve leti, torej na leto 2014 in 2015.

Članice bodo tako morale pospešiti priprave shem jamstev za mladih, s katerimi naj bi mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Sredstva iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih bodo na voljo regijam, ki so v letu 2012 beležile več kot 25-odstotno brezposelnost mladih.

Revnejša slovenska regija, Vzhodna Slovenija, tega merila ne izpolnjuje, vendar so slovenski pogajalci vztrajali, da bi do teh sredstev kljub temu morala biti upravičena, saj je Slovenija lani med vsemi članicami unije beležila največjo rast brezposelnosti.

S tem argumentom si je Slovenija uspela izboriti, da je v sklepih vrha EU izrecno omenjeno, da se je brezposelnost mladih v državi lani povečala za več kot 30 odstotkov in da bo zato tudi Vzhodna Slovenija lahko koristila omenjena evropska sredstva.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki sta v minulih mesecih tudi sama izpostavljala pomen teh sredstev za vzhodno slovensko regijo, sta novico pozdravila.

Poleg boja proti brezposelnosti mladih je bila ključna tema tokratnega vrha tudi oživljanje evropskega gospodarstva, predvsem malih in srednjih podjetij, ki so gonilna sila zaposlovanja, a se soočajo z izjemno omejenim dostopom do posojil.

Voditelji so se zavzeli za krepitev vloge EIB pri teh prizadevanjih, predvsem naj nedavno dokapitalizacijo z desetimi milijardami evrov izkoristi za pomoč malim in srednjim podjetjem.

Bratuškova je ob tem poudarila, da si želi več sodelovanja Slovenije z Evropsko investicijsko banko (EIB), ki je pomemben vir financiranja gospodarstva. "Mislim, da je na naši strani krivda in ovira, da tega sodelovanja ni več," je poudarila in napovedala sestanke s SID banko in podpredsednikom EIB Antonom Ropom.

Sicer pa so voditelji držav EU danes v Bruslju toplo pozdravili Hrvaško, ki bo v ponedeljek postala 28. članica evropske rodbine. Van Rompuy je ob tej priložnosti predsedniku hrvaške vlade Zoranu Milanoviću podaril družinsko fotografijo vrha s podpisi vseh voditeljev.

Poleg tega je vrh podprl začetek pristopnih pogajanj s Srbijo najpozneje januarja prihodnje leto in začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Kosovom. Odločitev je pozitivno odmevala tako v Beogradu kot v Bruslju.

Prav tako je vrh podprl vstop Latvije v območje evra 1. januarja prihodnje leto. Baltska država bo 18. članica območja skupne evropske valute. Dokončno odločitev bodo sicer julija sprejeli finančni ministri EU.

Voditelji so pregledali tudi potek nadgradnje Ekonomske in monetarne unije, predvsem napredek pri gradnji bančne unije, a vsebinska razprava bo morala počakati na to, da se 22. septembra odvijejo nemške volitve. Potrebnega bo še kar nekaj dela, razpravo bomo nadaljevali oktobra, je o tem povedala slovenska premierka.

Pred zasedanjem voditeljev članic unije se je slovenska premierka v četrtek udeležila tudi vrha stranke evropskih liberalcev, a to po njenih besedah ne prejudicira ničesar, saj se Pozitivna Slovenija še ni odločila, kateri evropski stranki se bo pridružila - socialistom ali liberalcem. "Že večkrat sem povedala, da smo glede na naše prioritete in politično orientiranost prav nekje na sredini," je dodala.

Po koncu vrha unije pa se je Bratuškova na svojo pobudo sestala s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Napovedala je, da ga bo prosila za hitro soglasje k reševanju Nove Ljubljanske banke. Bruselj mora namreč potrditi prenos večjega dela terjatev, saj gre za državne pomoči.

Evropska komisija je po srečanju sporočila, da pozdravlja prve korake Slovenije pri pripravi prenosa terjatev na slabo banko ter zagonu pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov. Pomembno je, da se to opravi naglo, a obenem verodostojno in kakovostno, so poudarili.

Če bo Slovenija načrtovane reforme izvajala "temeljito in odločno", bodo okrepile zaupanje trgov in zagotovile vzdržno rast, so še izpostavili v komisiji in dodali, da s slovenskimi oblastmi tesno sodelujejo, da bi zagotovili izpolnitev vseh pogojev za uspešno prestrukturiranje bančnega sektorja, ki bo imelo trajen pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo in bo povrnilo zaupanje.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste