Slovenija

Janševa obsodba skoraj usodna za upokojenko!

Robert Marin
6. 6. 2013, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji premier Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič spoznani za krive. Sodnica Janši prisodila dve leti zapora, Krkoviču in Črnkoviču pa po eno leto in deset mesecev zapora.

Svet24

Vsi morajo plačati še 37 tisoč evrov denarne kazni, v primeru pravnomočnosti sodbe pa bodo morali poravnati tudi stroške kazenskega postopka.

Sodišče je pritrdilo navedbam iz obtožnega predloga, pa tudi glede višine kazni je v celoti sledilo predlogu vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca. Sodba še ni pravnomočna, obdolženi pa so že napovedali pritožbe. Upokojeni direktor HSE in nekdanji član stranke SDS Jože Zagožen in poslovnež Walter Wolf bosta sodbo še slišala, saj sta začasno izločena iz postopka. Wolf, ker je pobegnil v Kanado in ga iščejo s pomočjo mednarodne tiralice, Zagožen pa zaradi bolezni.

Okrajna sodnica Barbara Klajnšek je obdolžene spoznala za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. V dve uri in pol dolgi ustni obrazložitvi sodbe je med drugim poudarila, da so se Janša, Krkovič in Črnkovič zavedali svojih ravanj in da so kazniva dejanja zagrešili iz koristoljublja. Kot edino olajševalno okoliščino je sodnica upoštevala predhodno nekaznovanost obdolženih, kot oteževalni okoliščini pa je navedla nekritičnost trojice do svojih ravnanj in omajan ugled države.

Glede ponarodele fraze 'na neznanem kraju, ob neznanem času' sodnica med drugim pravi: »Korupcija poteka pod površjem, na skrivaj in le redki storilci so prijeti med dejanjem. V tem primeru listinska dokumentacija kaže na nezakonitost ozadja, čeprav so priče navajale drugače, pa tudi med njihovimi izpovedbami so razhajanja. Ocenila sem, da je edino listinska dokumentacija tista, ki predstavlja resnično stanje, saj je nastala v času, ko nihče od udeležnecev ni vedel, da se bo znašel v kazenskem postopku.«

Za sodišče so bili sicer ključni dokazi elektronski zapisi in sporočila, ki so jih preiskovalci našli na računalnikih vpletenih v mednarodno orožarsko afero, in sicer na Finskem, v Avstriji in Sloveniji. Kot je znano, so kriminalisti na Črnkovčevem računalniku našli šablono, v kateri je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaško opremo in formulo 'TK + JZ + IC + stranka'.

Računica je nastala le nekaj dni po 1. septembru 2005, 'daleč pred razpisom' MORS-a, ko je na sedežu Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) v Ljubljani potekal sestanek, na katerem so zbrani sklenili, da bo lokalni partner Patrie v Sloveniji Rotis.  Sestanek je organiziral Wolf, na njem pa so bili prisotni Zagožen, Krković, Črnković, v Avstriji (nepravnomočno) obsojeni lobist Wolfgang Riedl in predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen, ki ga sojenje v domovini še čaka. Kot je znano, se bo glavna obravnava v zadevi Patria na Finskem pričela jeseni.

Svet24
Pred sodiščem je bilo veliko vroče krvi, prerivanja, žaljenja in tudi jokanja.

Tudi včeraj se je pred okrožnim sodiščem, kjer so obdolženim sodili zaradi prostorske stiske na okrajnem sodišču, zbralo več sto privržencev prvaka stranke SDS in soobtoženih, kakih trideset pa je izrek sodbe spremljalo tudi v dvorani. In ko so iz dvorane pricurljale prve informacije o obsodilni sodbi, tudi solz ni manjkalo. »Sramota!«, »Umrla je pravna država!«, »Ukrajina!« in podobne parole so odmevale pred hramom pravice, pa tudi v dvorani. Starejša upokojenka pa jo je skoraj skupila, saj je med prerivanjem dvakrat padla, množica pa bi jo skoraj poteptala. Med snemanjem prispevka so bili vročekrvneži nasilni tudi do našega snemalca. Janša je po takoj po izreku sklical tiskovno konferenco, na kateri je postregel z že znanimi dejstvi, med drugim je dejal, da je bila sodba napisana vnaprej, in sicer »v političnih Murglah, s strani znanih avtorjev«.

Odzivi na sodbo

Predsednik stranke DeSUS, KAREL ERJAVEC, obsodbe predsednika stranke SDS Janeza Janše in drugih ni želel podrobno komentirati. Dejal je le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. Ob tem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države. To nas ne bo vodilo iz krize, je opozoril.

Glavni finski preiskovalec KAJ ERIK BJörkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, je izrazil zadovoljstvo nad razsodbo slovenskega sodišča, ki je vse tri obtožene v zadevi spoznalo za krive. Zdaj je rezultat v boju proti korupciji 'dva proti nič', je ocenil.

VSESLOVENSKA LJUDSTVA VSTAJA:  »Obsodba predsednika stranke SDS Janeza Janše v zadevi Patria je zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora.«

FRANCI KEK: Krkovič si je pa vzel časa na tiskovni konferenci. Več kot Janša.

GREGOR GOLOBIČ: 5. junij – dan, ko se je Judežev poljub utelesil v Ljudmilinih popevčicah milemu ...

PAVEL GANTAR: Janševa izjava, da bo za razveljavitev obsodbe uporabil tudi vsa politična sredstva, je neposredna grožnja demokraciji!

Odzivi na družabnih omrežjih

SDS:  JJansa: Moj odgovor: nikoli v življenju s Patrio in ljudmi, ki se omenjajo, nisem bil v stiku. Ne v telepatskem, ne drugačnem.

Janez Janša: Hvala vsem, ki ste danes pred sodiščem terjali vladavino prava in konec montiranih procesov.

BOŽO PREDALIČ: Danes so umrle sanje o pravni državi.

ZOFIJA MAZEJ KUKOVIČ: Demokracija, prekrita z obtožbami.

MILAN ZVER: Grozljivo sporočilo državljanom: v Sloveniji si lahko obsojen brez enega dokaza za domnevno kaznivo dejanje! Verjamem, da obsojeni niso krivi! Tako so bili spoznani na prvi stopnji procesa. A najverjetneje bodo morali po pravico kar v Strasbourg!

ANDREJA VALIČ ZVER:  Danes so prišli po Janeza Janšo, jutri bodo prišli po nas.

LJUDMILA NOVAK: Pred zakonom smo vsi enaki, a do obsodilne sodbe prvaka stranke SDS Janeza Janše glede na spisano obtožnico sploh ne bi smelo priti.

Svet24
Svet24
Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste