Slovenija

Ste za ukinitev mature?

Petra Rupnik
26. 4. 2013, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na spletni strani predlagam.vladi.si lahko državljani zapišemo svoje predloge Vladi Republike Slovenije.

Med predlogi tega meseca so se znašli predlogi za plačljiv študij in brezplačen vrtec, za ukinitev mature in celo predlog, da bi vsakemu državljanu RS že ob rojstvu odvzeli DNK.

Kar nekaj predlogov se nanaša na področje šolstva. Tako se je pred nekaj dnevi pojavil predlog za odpravo nekaterih delovnih zvezkov v devetletki, saj so po mnenju predlagatelja šolske torbe osnovnošolcev težke tudi okrog 10 kilogramov in zato pretežke. Še več – predlagatelj je zapisal, da bi zadostoval zgolj delovni zvezek za matematiko in slovenščino. Na omenjeno se noben pristojni organ še ni odzval, so se pa spletni komentatorji. Eden od njih meni, da bi bilo bolje kot odpravljati delovne zvezke, poskrbeti, da bi jih učenci shranjevali v šolah.

Isti predlagatelj je (na isti dan) predlagal še, naj se ukine matura. Po njegovem mnenju menda srednješolci dovolj znanja pokažejo že med šolskim letom. Tudi na ta predlog se organi še niso odzivali, temveč le komentatorji, ki pa se povečini s predlogom ne strinjajo.

Naslednji predlog se nanaša na ukrepe zaradi nemirnih učencev, ki so v prekršku zaradi motenja pouka, uničevanja šolskega inventarja ali fizičnega in verbalnega nasilja. Predlagatelj je zapisal, da bi morali takim učencem prepovedati obiskovati pouk in jih na stroške staršev šolati doma.

Nekateri državljani se zavzemajo tudi za plačljiv študij. V začetku meseca se je tako na spletni strani znašel predlog državljana, ki se zavzema za uvedbo plačljivega rednega študija. Po njegovem bi šolnina znašala okrog 3000 evrov, na koncu študijskega leta pa bi se četrtini najuspešnejših študentov v generaciji denar vrnilo, obenem pa bi dobili tudi dokazilo o izjemnem uspehu, ki bi ga lahko predložili ob iskanju službe.

Bi pa predlagatelj tudi ukinil plačljive vrtce. Predlog, ki je na spletni strani naletel na velik odziv komentatorjev, je gotovo predlog o uvedbi zakona, po katerem bi se vsakemu državljanu RS že ob rojstvu odvzelo vzorec DNK. Po mnenju predlagatelja bi se s tem »bistveno povečala baza zbranih DNK-podatkov in bi tako omogočili hitrejše odkrivanje storilcev različnih kaznivih dejanj«.

Med zanimivejšimi je predlog uredbe, s katero bi se oprostilo plačilo kazni z zneski pod 1000 evri in predlog za zvišanje za prelete letal preko slovenskega zračnega prostora z 71 na 100 evrov za posamezno letalo.

Sicer pa je protokol spletne strani sledeč: če neki predlog na spletni strani dobi več glasov za kakor proti in če je v glasovanju sodelovalo vsaj pet odstotkov aktivnih uporabnikov, se predlog pošlje v obravnavo pristojnemu vladnemu organu. Doslej so se spletni uporabniki največ odzivali na predlog ponovne uvedbe utripajoče zelene luči na semaforjih, med zanimivi z največ odziva pa so se znašli še predlog za subvencioniranje letalskih poletov na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki, opredelitev motečega pasjega lajanja kot prekrška, za znižanje davka na dodano vrednost za vse otroške plenice in za razjasnitev pojava »izpušne sledi« (chemtrails) na našem nebu. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov