Kultura

Obnovili Janšev čebelnjak na Breznici

S.S./STA
10. 12. 2017, 09.15
Posodobljeno: 10. 12. 2017, 14.09
Deli članek:

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je v minulih mesecih poskrbel za prenovo spominskega čebelnjaka Antona Janše, ki velja za začetnika modernega čebelarstva.

kraji.eu
Čebelnjak Antona Janše v Breznici.

Celostna obnova je obsegala zamenjavo dotrajanih delov in restavriranje panjskih končnic. Leseno streho je zamenjala prvotna slamnata, v notranjosti pa so bila izdelana naravna, zbita glinena tla. Uporabljeni so bili tradicionalni, naravni, obnovljivi materiali, varni za čebele in obiskovalce. Za nasvete, zlasti kar se tiče čebelarske opreme, ki je svoj prostor dobila v zadnjem delu čebelnjaka, pa so angažirali lokalne čebelarje.

Z obnovo so vzpostavili pristno podobo spominskega čebelnjaka na avtentični lokaciji, kjer je nekoč čebelaril slavni Kuharjev Tone, kot se je po domače reklo Antonu Janši. "Pomemben in prepoznaven element bogate čebelarske dediščine na Slovenskem je tako ponovno vključen v turistično ponudbo našega kraja in predstavlja osrednjo točko čebelarskega turizma," so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.

Občina načrtuje ureditev čebeljega parka

Prenovo čebelnjaka, ki jo je vodil Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, je delno sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ostala sredstva pa je zagotovila Občina Žirovnica. Ta je letos načrtovala tudi ureditev čebeljega parka na Breznici, v katerem bi prihodnje leto na rojstni dan Antona Janše, 20. maja praznovali tudi prvi svetovni dan čebel.

Vendar se je vzpostavitev čebeljega parka zamaknila zaradi zamude pri razpisih za nepovratna sredstva LAS za razvoj podeželja Gorenjska košarica. Občina za projekt že ima pravnomočno gradbeno dovoljenje in sedaj čaka na izvedbo postopka za pridobitev sredstev. Za 700.000 evrov vreden projekt žirovniški župan Leopold Pogačar računa na 300.000 evrov nepovratnih sredstev.

Zaključek postopkov v zvezi z razpisom pričakuje šele prihodnje leto, pred tem pa občina ne sme začeti z gradnjo. Zato je že jasno, da čebelji park do 20. maja prihodnje leto še ne bo nared. Kljub temu naj bi svetovni dan čebel, za katerega si je Slovenija močno prizadevala, praznovali na Breznici, ki kot rojstna vas Antona Janše velja za zibelko slovenskega čebelarstva.

Kmet, slikar, dvorni čebelar

Janša se je rodil leta 1734 in se s trdim ter z vztrajnim delom povzpel iz skromne kmečke hiše na Breznici do akademsko izobraženega slikarja in prvega čebelarskega strokovnjaka na avstrijskem cesarskem dvoru. Janšev čebelnjak na Breznici je rekonstrukcija nekdanjega čebelnjaka, ki je ob Janševi domačiji stal do leta 1877. Takrat so zaradi dotrajanosti na istem mestu postavili nov čebelnjak.

Janševo delo bodo predstavili tudi v načrtovanem čebeljem parku oziroma spremljajočem objektu. Vzpostavili bodo pokuševalnico medenih pijač in trgovino, zasadili medovite rastline in na interaktiven način prikazali čebelarsko dejavnost. Pripravili bodo učni čebelnjak, kjer bodo prikazali, kako čebele živijo in kako čebelar ravna z njimi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov