Kultura

Na Lendavskem gradu razstava Hommage a Picasso

STA
21. 4. 2015, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Lendavskem gradu so na ogled postavili razstavo z naslovom Hommage a Picasso. Na njej je predstavljenih 42 grafičnih del španskega umetnika Pabla Picassa - jedkanice, akvatinte, litografije, lesorezi in linorezi ter 71 grafičnih del drugih velikih imen likovne umetnosti. Razstava bo odprta do 30. septembra.

STA

Picassov grafični opus je, kot je zapisala umetnostna zgodovinarka Breda Škrjanec, eden največjih grafičnih opusov modernizma in obsega več kot 1900 kompozicij po 25 do 150 izvodov.

Kar 71 grafičnih del, ki so poleg Picassovih predstavljena na Lendavskem gradu, je na pobudo avstrijskega umetnostnega zgodovinarja in kritika Weilanda Schmieda med letoma 1972 in 1975 ustvarilo 69 svetovno priznanih umetnikov. Povod za pobudo je bila Picassova 90-letnica.

Med umetniki, ki so sodelovali pri projektu, je najti pomembna imena tako Picassovih sodobnikov kot drugih umetnikov, ki so zaznamovali razvoj umetnosti po letu 1945. Med njimi so denimo Joseph Beuys, Christo, Richard Hamilton, David Hockney, Alfred Hrdlicka, Roy Lichtenstein, Joan Miro, Michelangelo Pistoletto, Robert Rauschenberg in Andy Warhol. Vsak izmed njih je izdelal grafiko z naslovom Hommage Picassu v svojem značilnem slogu in grafični tehniki, ki najbolje ustreza njegovi umetniški govorici.

Kot je ob razstavi še zapisala Škrjančeva, je bilo Picassovo delo na grafičnem področju v primerjavi z drugimi mediji, ki jih je uporabljal, bolj umirjeno in konzervativno. Do konca 20. let minulega stoletja se je z grafiko ukvarjal bolj občasno, v njegovih grafikah iz tega obdobja pa dominirajo klasični motivi.

Njegovo grafično ustvarjanje v klasičnih tehnikah globokega tiska in neoklasicističnem slogu se je nadaljevalo do leta 1937, ko je končal zadnje grafike za t. i. Vollardovo suito. Pri njej je Picasso s pomočjo mojstra tiskarja v grafiko vnesel številne nove tehnične postopke, denimo akvatinto in tehniko mehke prevleke, da bi dal podobi bolj slikarske učinke.

Po letu 1940 je odkril litografijo. V Parizu je nastala vrsta del v tem mediju, ko je umetnik odkril eksperimentalni potencial litografskega procesa. Ko se je konec 50. let minulega stoletja preselil na jug Francije, kjer ni bilo specializiranih grafičnih ateljejev za globoki tisk ali litografijo, pa ga je spodbudila možnost za tiskanje linoreza. Od konca 50. let pa do smrti se je posvečal delu s poudarkom na osebnih temah in ponavljanju obstoječih motivov in kompozicij.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja skupaj z Georgesom Braqueom za začetnika kubizma in njegovega glavnega predstavnika. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

Razstavo so v Lendavi pripravili v sklopu projekta Velikani svetovne likovne umetnosti v Lendavskem gradu. Razstavljena dela so del zbirke Richarda H. Mayerja iz Bamberga, piše na spletni strani zavoda Galerija - muzej Lendava.

Lani so v Lendavi predstavili grafike iz cikla Los Caprichos španskega umetnika Francisca de Goye, leta 2013 so razstavili grafike nizozemskega slikarja in grafika Rembrandta, leta 2011 pa so v Lendavskem gradu predstavili dela češkega slikarja in grafika Alfonsa Muche.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste