Epilog zločina na Dravi

Peter vzel življenje 33-letnemu Martinu

S.R./STA
19. 12. 2017, 16.47
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 16.59
Deli članek:

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes Petra Vravnika spoznalo za krivega uboja Martina Rogine na reki Dravi julija 2015 in povzročitve lahke telesne poškodbe sopotnika na čolnu Janka Helbla.

STA
Sodišče je Vravniku izreklo enotno kazen šest let in dva meseca zapora, s čimer je v celoti sledilo obtožnici in pričakovanjem tožilstva.

Skoraj dve leti in pol zatem, ko so mrtvega Rogino 20. julija 2017, tri dni po usodnem dogodku, potegnili iz reke Drave, so na slovenjgraškem sodišču danes potekale zaključne besede tožilstva in obrambe, Vravnik pa je ob zaključku glavne obravnave dejal, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, da dogajanje obžaluje in da če bi vedel, kaj se bo zgodilo, da ne bi šel zraven na vožnjo s čolnom. Po izreku sodbe Vravnik ni želel dajati komentarjev, njegov zagovornik po uradni dolžnosti, odvetnik Tomaž Rotovnik, pa je samo napovedal, da bosta vložila pritožbo.

Petčlanski senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je namreč po večmesečnem dokaznem postopku, v katerega so bili vključeni izvedenci medicinske stroke in kar trije izvedenci psihiatrične stroke, 48-letnega Vravnika danes spoznalo za krivega, da je 17. julija 2015 vzel življenje takrat 33-letnemu Martinu Rogini s tem, ko ga je po prepiru porinil v reko Dravo v bližini Dravograda, nato pa mu ni pomagal, ko se je utapljal. Prav tako ga je spoznalo za krivega, da je sopotniku na čolnu, Janku Helblu, povzročil lahke telesne poškodbe s tem, ko ga je brcnil v predel desnega očesa in v predel prsnega koša. 

Alkoholizem in akutna vinjenost

Sodišče je ocenilo, da je Vravnik, pri katerem je bil za čas usodnega dogajanja ugotovljen sindrom odvisnosti od alkohola in akutna vinjenost, obe kaznivi dejanji storil naklepno in v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Kot je v kratki obrazložitvi sodbe med drugim povedala predsednica senata Marjeta Vezonik, je Vravnik v času postopka večkrat spreminjal navedbe, sodišče pa glede na izvedene dokaze ni imelo razloga, da ne verjame edini priči dogajanja, Janku Helblu. Prav za Helbla pa je obramba trdila, da njegovo pričanje ni bilo dosledno in verodostojno, prav tako je trdila, da Vravnik ni spreminjal pričanja po tistem, ko je po obdobju delirija lahko dal zagovor. Obramba je tudi pričakovala, da bo sodišče izreklo milejšo kazen in da bo upoštevalo, da Vravnik zdaj ne pije več, da je bolan in da je kljub preteklemu dogajanju sprejet v lokalnem okolju.

Bistveno zmanjšana prištevnost

Izreklo mu je enotno kazen šest let in dva meseca zapora, s čimer je v celoti sledilo obtožnici in pričakovanjem tožilstva. Obramba je napovedala pritožbo.

Pri določitvi kazni je sodišče kot olajševalno okoliščino upoštevalo dosedanjo Vravnikovo nekaznovanost, njegovo obžalovanje, zdravstveno stanje in tudi to, da je kaznivi dejanji storil v bistveno zmanjšani prištevnosti. Kot oteževalno okoliščino pa to, da po dogajanju o tem ni nikomur povedal.

Glede predloga za omilitev kazni pa je sodišče ocenilo, da za to ni podlage. V izrečeni kazni se sicer upošteva čas, ki ga je od julija do novembra 2015 Vravnik prebil v priporu. Sodišče je Vravnika glede na njegovo premoženjsko stanje oprostilo plačila stroškov postopka, stroški za plačilo zagovornika bodo bremenili proračun, je pa Vravnik dolžan plačati nagrado in izdatke pooblaščenki oškodovancev, to je staršev pokojnega Martina Rogine.

Tožilka Branka Čas, ki je uvodoma danes predstavila malenkost spremenjeno obtožnico, je z izrečeno sodbo zadovoljna, saj je sodišče v celoti sledili obtožnemu očitku ter predlagani enotni kazni.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov