Ogljikov dioksid

Tragedija v Vrhpolju: umrla zaradi zastrupitve ob vrenju mošta

S.R./STA
7. 9. 2017, 16.49
Posodobljeno: 7. 9. 2017, 16.54
Deli članek:

V kletnih prostorih ene od hiš v Vrhpolju pri Vipavi sta umrla moška, po prvih podatkih naj bi šlo za očeta in sina, ki sta se zastrupila z ogljikovim dioksidom, ki naj bi se sproščal ob vrenju mošta. Nevarnosti in tveganja tega procesa so pojasnili v vinarskem laboratoriju Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Novi Gorici.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Policijska preiskava današnjega tragičnega dogodka v vinski kleti na Vipavskem, v kateri sta umrla člana ene od vinogradniških družin iz Vrhpolja, obnemogla 63-letna ženska pa je pristala v bolnišnici, sicer še poteka. Po prvih podatkih pa naj bi šlo za zastrupitev z ogljikovim dioksidom, ki se je sproščal ob vrenju mošta.

Treba je zračiti

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Mirjana Košuta iz vinarskega laboratorija Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Novi Gorici je za Radio Slovenija povedala, da je alkoholno vrenje buren proces, v katerem se sladkor pretvarja v alkohol, pri čemer se v ozračje sprošča ogljikov dioksid. Ta hitro doseže koncentracijo, ki je za ljudi nevarna, je pojasnila.

Policija ob tem svetuje, da uporabniki prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih, predvsem pa naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami. Ogljikov dioksid je gostejši od ostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverijo s preprostim testom z gorečo svečo. Ogljikov dioksid je plin brez barve in brez vonja, pač pa rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato lahko pride do nezavesti, preden je zaznana nevarnost.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja