Policijska preiskava današnjega tragičnega dogodka v vinski kleti na Vipavskem, v kateri sta umrla člana ene od vinogradniških družin iz Vrhpolja, obnemogla 63-letna ženska pa je pristala v bolnišnici, sicer še poteka. Po prvih podatkih pa naj bi šlo za zastrupitev z ogljikovim dioksidom, ki se je sproščal ob vrenju mošta.
Treba je zračiti
Mirjana Košuta iz vinarskega laboratorija Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Novi Gorici je za Radio Slovenija povedala, da je alkoholno vrenje buren proces, v katerem se sladkor pretvarja v alkohol, pri čemer se v ozračje sprošča ogljikov dioksid. Ta hitro doseže koncentracijo, ki je za ljudi nevarna, je pojasnila.
Policija ob tem svetuje, da uporabniki prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih, predvsem pa naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami. Ogljikov dioksid je gostejši od ostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.
Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverijo s preprostim testom z gorečo svečo. Ogljikov dioksid je plin brez barve in brez vonja, pač pa rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato lahko pride do nezavesti, preden je zaznana nevarnost.