Misteriji

Skrivnostno izginotje Ashley Freeman in Laurie Bible

Urban Klančnik
5. 8. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Leta 1999 sta izginili najstnici Ashley Freeman in Lauria Bible. Čeprav obstajajo teorije, pa nihče ne ve, kje sta dekleti in kaj se je z njima zgodilo. Vpletena bi lahko bila celo lokalna policija.

Zajem zaslonske slike
Ashley Freeman in Lauria Bible

Eden najbolj skrivnostnih umorov in izginotij se je zgodil v mestecu Vinita v Oklahomi. 

Devetindvajsetega decembra 1999 so Danny in Kathy Freeman, njuna hčerka Ashley ter njena prijateljica Lauria Bible praznovali Ashleyjin šestnajsti rojstni dan v mobilni hiški v Viniti. Sprva je bil z njimi tudi Ashleyjin fant Jeremy Hurst, ki pa je odšel okoli pol desete ure zvečer. Ponoči so sosedje opazili, da je v mobilni hiški prišlo do požara in poklicali gasilce. Ti so najprej našli truplo Kathy Freeman, njenega moža in deklet pa niso našli. 

Umor in ugrabitev

Policija je sprva domnevala, da je Danny umoril svojo ženo in ugrabil hčerko ter njeno prijateljico, a so dan kasneje našli še njegovo truplo. Obdukcija je pokazala, da sta bila tako Danny kot Kathy ustreljena v glavo. Trupel deklet niso nikoli našli. Našli so tudi Laurijino torbico, v kateri je bilo 200 dolarjev, kar pomeni, da skoraj gotovo ni šlo za rop.

Streljanje pred tragedijo

Danny je pred smrtjo svojemu bratu dejal, da če se mu bo v prihodnosti kaj zgodilo, naj »pogleda« proti lokalnemu policijskemu oddelku (Craig County Sheriff's Department). Pred požarom je bil namreč ubit Dannyjev sin Shane. Po uradni verziji naj bi Shane poskušal ukrasti tovorno vozilo, pri tem pa ga je do smrti ustrelil eden od šerifovih pomočnikov. Danny je želel vložiti ovadbo zaradi smrti svojega sina in mnogi verjamejo, da so se ga zaradi tega želeli znebiti. Vendar pa se je lokalna policija povsem umaknila iz preiskave primera, vso pristojnost so predali oblastem v Oklahomi. Pomočniki so prostovoljno opravili tudi na poligrafski test, ki naj bi dokazal njihovo nedolžnost.

Zajem zaslonske slike
Morda nikoli ne bomo izvedeli, kaj se je zgodilo z najstnicama.

Droge?

Dva serijska morilca sta umore priznala, a nista imela dovolj informacij, da bi ju policija lahko dejansko povezala s primerom. Pri tretjem osumljencu prav tako niso našli nobenega dokaza. 

Ena od teorij govori tudi o tem, da naj bi bil Danny manjši preprodajalec drog in naj bi se pred požarom dobil z dvema neimenovanima moškima. Po tej teoriji naj bi bil dolžan denar nevarnim osebam, ki so se ga znebile. A ta teorija ne pojasni, kaj se je zgodilo z obema najstnicama, saj bi morilec najverjetneje umoril tudi dekleti in ju pustil v goreči hiši. Nekateri strokovnjaki so trdili tudi, da je starše ubila kar Ashley in nato zbežala z Laurio, vendar je policija prepričana, da se dekleti v tem primeru ne bi mogli tako dolgo skrivati. Poleg tega bi verjetno vzeli denar in torbico. Po nekaterih informacijah naj bi se Ashley in njen oče Danny pogosto prepirala. Policija je ponudila 50.000 dolarjev (približno 43.000 evrov) nagrade za informacijo o izginulih dekletih, a se v 18 letih ni še nihče javil. Policija je preiskovala tudi Ashleyjinega fanta Jeremyja Hursta, a niso našli nobene povezave z umori in izginotjem.

Skrivnostni morilec

Za zdaj je najverjetnejša razlaga, da je družino in Ashleyjino prijateljico napadel neznanec, ki je ubil starša, zažgal hišo in ugrabil dekleti. Žal je velika verjetnost, da je dekleti nato umoril nekje drugje. Obstaja tudi dokaz, da sta dekleti želeli pobegniti, saj so našli Laurijin avtomobil s ključi v ključavnici za vžig avtomobila. To bi lahko pomenilo, da sta dekleti želeli zbežati, a ju je storilec ujel, preden bi jima to uspelo.

Policija je imela na sumu vsaj tri osebe

Wikipedia
Med osumljenimi je bil tudi Tommy Lynn Sells.

Eden od osumljencev je bil morilec Christian Krider. Kriderja so leta 2004 obsodili zaradi umora Judith Schrum. Policijo je nanj opozoril anonimni vir, ki je dejal, da naj bi dekleti in starša umoril Krider. Policija je preiskala njegovo stanovanje, a niso našli nobenih dokazov, ki bi potrdili Kriderjevo vpletenost v primer.

Umore sta priznala tudi zloglasna morilca Tommy Lynn Sells in Jeremy Jones. Tommy Lynn Sells je vdrl v stanovanje družine Harris in poskušal posiliti 13-letno Kaylene, ki jo je nato umoril, prav tako je prerezal vrat njeni desetletni sestri Krystal, a je preživela. Kasneje je priznal še več umorov po vseh ZDA, med drugimi tudi umor Dannyja in Kathy Freeman ter Ashley in Laurie Bible. Vendar pa policija ne verjame, da bi lahko bil on storilec v primeru Freeman. Jeremy Jones je bil prav tako posiljevalec in serijski morilec, ki je priznal umore Freemanovih in Laurie. Vendar pa je bil Jeremy znan kot velik lažnivec, in ker ni znal povedati nobenih podrobnosti glede primera Freeman, policija ne verjame, da bi zločin res storil on.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste