Črna kronika

Nezakoniti pripor

tr
14. 12. 2015, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Goran Petkovič, ki je tožil državo zaradi neupravičenega odvzema prostosti in zahteval 56 tisoč evrov, je nedavno z njo našel skupni jezik. Dogovorila sta se za 30 tisoč evrov.

Dolenjski list
Goran Petkovič, ki je bil najprej spoznan krivega pridelave konoplje, nato pa oproščen, zahteva 56 tisoč evrov od države.

Na prvi stopnji je Okrožno sodišče v Krškem Goranu Petkoviču in šesterici obtoženih, Davorinu Zagorcu, Mitji Stoparju, Jerici Rifelj, Petru Barbu, Sebastjanu Zagorcu in Jaki Zaletelu, sodilo zaradi ukvarjanja z drogo. Policisti so namreč pred štirimi leti naleteli na laboratorij z več kot 800 sadikami konoplje v zapuščenem gospodarskem poslopju v zaselku Gradnje na Gorjancih. Po njihovem mnenju so z odkritjem opojne zeli preprečili tretjo letino konoplje tisto leto, iz katere bi lahko dobili več kot 30 kilogramov marihuane. Takšna količina bi bila pri prodaji na debelo vredna več kot 130.000 evrov.

Policisti so na Gorjancih odkrili laboratorij z 852 sadikami konoplje. 

NAJPREJ OBSOJENI

Po končanem dokaznem postopku pa je sedmerica slišala obsodilno sodbo. Krško sodišče je julija 2011 Petkoviča obsodilo na štiri leta in pol zapora in mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe, Jaka Zaletela na štiri leta in tri mesece zapora, Sebastjana Zagorca na tri leta in devet mesecev zapora. S pogojno obsodbo so jo odnesli Davorin Zagorc, Mitja Stopar, Jerica Rifelj in Peter Barbo. Tožilec je zanje na prvi stopnji predlagal višje kazni, za Petkoviča na primer šest let in pol zapora, za Zaletela le dva meseca manj, za Zagorca pa šest let in dva meseca zapora. Za Barbo je predlagal leto in štiri mesece zapora, za ostale tri pa pogojne kazni.

VIŠJI SODNIKI OBTOŽENE OPROSTILI

Po sodbi na prvi stopnji so se s primerom ukvarjali še višji sodniki in dali prav zagovornikom, ki so že med sojenjem poudarjali, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito, saj je odredba za hišno preiskavo temeljila na anonimnem viru. Tega pa organi pregona na sodišču niso hoteli izdati, zato vira ni bilo mogoče preveriti. »Že v času sojenja smo opozarjali, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Odredba o hišni preiskavi je bila izdana ob pomanjkanju pogojev, ki jih določa zakon o kazenskem postopku, v času odredbe sodišča o hišni preiskavi pa niso bili podani utemeljeni razlogi za sum, da je določena oseba storila kaznivo dejanje. Če bi sodišče dopuščalo takšno prakso, bi bilo mogoče na podlagi sumov stopiti v katerokoli stanovanje ali poslovni prostor, torej zgolj na podlagi ene anonimke, ki jo lahko nekdo spiše zoper nas samo zato, ker nam želi nagajati,« je dejal zagovornik Petkoviča Adam Molan.

Višji sodniki so leta 2012 sedmerico oprostili, Petkovič pa je zapustil pripor, v katerem je bil 17 mesecev, in napovedal tožbo zoper državo. Kot je navajal v tožbi, mu je bila prostost neupravičeno odvzeta od 9. septembra 2010 do 18. januarja 2012 – skupaj 497 dni. S tem, ko se je nedavno poravnal z državo, je postopek pravnomočno zaključen. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste