Črna kronika

On v bolnišnici, doma pa tatovi

Janja Ambrožič
11. 12. 2015, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Boško Rajko Miketič iz Čudnega sela pri Črnomlju že vse življenje občuduje orožje. Zbirka strastnega zbiratelja je štela že več kot 150 kosov, a letos poleti, ko je bil v bolnišnici, je iz njegove zbirateljske sobe izginilo 94 najlepših primerkov. Policisti z analizo DNK odkrili osumljenca.

J. A.
Boško Rajko Miketič orožje zbira že od otroštva, njegova zbirka je štela že več kot 150 kosov.

»Tatovi so se morali spoznati na orožje, ker so pobrali tisto, ki je bilo največ vredno,« je povedal 57-letni Miketič, ki je že od otroštva navdušen nad vsem, kar je povezano z orožjem. Ko je odraščal, je bilo po domovih še veliko ostankov iz prve in druge svetovne vojne, imel je nekaj primerkov še iz turških časov.

J. A.
V njegovih omarah je ostalo še nekaj izjemnih primerkov tako orožja kot druge opreme.

LOVEC IN STRELEC

Kot mesar se veliko giblje med ljudmi in hitro se je razvedelo za njegovo strast. Tako so ga redno klicali, ko je kdo kaj našel. Prav ljubezen do orožja je botrovala temu, da se je včlanil med lovce in športne strelce. »Nekatere primerke iz zbirke sem si sicer želel preizkusiti, še posebej me je držalo, da bi videl, kako deluje strojnica iz druge svetovne vojne, vendar tega nikoli nisem naredil, ker je kar precej birokratskih ovir pri tem. Starejšega orožja niti ne bi hotel preizkušati, iz varnostnih razlogov.«
Ko je zakonodaja predpisala registracijo orožja, je za vse primerke pridobil orožne liste. Nekaj let pozneje je dobil še nekaj močno poškodovanih kosov brez dokumentov, kar pa ga je drago stalo, saj so mu jih policisti zasegli, pa še pogojno kazen je dobil na ta račun.

J. A.
Za vsak kos orožja Miketič ve, iz katerega obdobja je in katera vojska ga je uporabljala.

KOVINSKA PALICA V STANOVANJU

Konec junija je nekaj dni preživel v novomeški bolnišnici. »Ko sem prišel domov, se mi je zdelo, da je v hiši nekaj drugače. Našel sem del cevi, ki ga jaz nisem pustil tam. Ko sem videl, da je v kopalnici polomljeno okno, sem postal pozoren. Takoj sem opazil, da je ključavnica od zbirateljske sobe poškodovana, ko sem vstopil vanjo, pa sem videl, da manjka orožje.«
Miketič je zbirko zavaroval z rešetkami na oknu zbirateljske sobe in alarmom. »Storilec je očitno prerezal žico za alarm, sicer bi v nekaj sekundah dobil sporočilo na mobilnik, da je nekdo v sobi.« Kaj vse je izginilo, so ugotavljali policisti, ki so vsako leto dvakrat prišli pregledat zbirko in so imeli natančen popis orožja. »Težko rečem, koliko škode sem imel. Če bi rekel, da v povprečju vsak kos stane tisoč evrov, bi bilo to 94 tisočakov. Za zbiratelje je trg nepredvidljiv, za kak kos odšteješ sto evrov, nekega drugega ne boš dobil niti za več tisoč evrov,« razloži.

J. A.
Tatovi so premetali vse škatle v zbirateljski sobi in odnesli večino zbirke, kar 94 kosov.

Sam je orožje kupoval od zbirateljev, včasih je šlo za menjave, obiskuje tudi sejem starega orožja v Šempetru pri Gorici, nekaj ga je kupil na spletu. Vse znance iz zbirateljskih vrst je zaprosil, naj ga obvestijo, če se bo sumljivo orožje znašlo na trgu, a doslej mu ni uspelo priti niti do enega ukradenega kosa.

Policiste je preiskava pripeljala v romsko naselje Lokve pri Črnomlju. 

PO SLEDEH DNK

Policiste je preiskava pripeljala v romsko naselje Lokve pri Črnomlju, glavni osumljenec je postal Jovo Muratović, pri katerem sicer niso našli orožja (a so našli marihuano), s tatvino pa ga je povezala DNK-sled na palici, ki so jo našli v stanovanju Miketiča.
Na novomeškem okrožnem sodišču je Muratović tatvine zanikal: »Nič ne vem o vlomu v hišo in orožju, niti ne, kako se je na tisti palici znašla moja DNK. Miketiča osebno ne poznam, o njem sem bral samo v časopisu, po naši vasi pa se je govorilo, da je delal z orožjem in ga prodajal Ciganom.« Omenil je še, da je čisto mogoče, da bi mu vlom in tatvino podtaknili: »Imam hude sovražnike in pred tremi leti so že podtaknili registrsko tablico, ki jo je nekdo ukradel z mojega avta, potem pa se je znašla na kraju vloma. Takrat se je izkazalo, da je bilo vse nastavljeno, in očitno se je tokrat zgodilo isto.« V priporu je od 2. septembra, glede droge, ki so jo našli na njegovem podstrešju, pa je dejal, da sumi 16-letnega sina.

J. A.
Jovo Muratović je na sodišču zatrdil, da je nedolžen in da mu je vse skupaj nekdo podtaknil.

»Nikoli nisem prodajal orožja Ciganom, pa saj ga sploh nikomur nisem prodajal. Če je že šel kakšen kos od hiše, je šlo za menjavo,« je dejal Miketič in pridal, da ima zelo malo upanja, da bo še kdaj dobil nazaj svoje tako težko pridobljeno orožje.


Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste