Vklopite antene za zvok

Vsaka bolezen opozarja, da vaš telesni orkester ne igra v sozvočju

Barbara Tavčar, zvočna terapevtka in strokovna sodelavka v športu
16. 3. 2022, 12.09
Posodobljeno: 16. 3. 2022, 12.12
Deli članek:

Ko nekaj vibrira – se hitro premika v različne smeri, se ustvari energija, ki ji rečemo zvok. Ko na primer udarite po bobnu, zavibrira njegova membrana z zelo veliko hitrostjo in sili k premikanju zraka v vse smeri.

Dreamstime
Zvočne vibracije lahko doživimo tudi neposredno skozi kožo in ostala tkiva telesa.

Običajno je ta hitrost tako velika, da je to vibracijo mogoče opaziti. Ko se zrak premika, nosi energijo iz bobna v prostor v različnih smereh.
Po nekaj trenutkih celo zrak znotraj naših ušes začne vibrirati – takrat začnemo zaznavati »vibrirajoči boben« kot zvok. Zvočne vibracije lahko doživimo tudi neposredno skozi kožo in ostala tkiva telesa.
Ni naključje, da je prvi senzibilni organ, ki se popolnoma razvije že v maternici, ravno uho. Njegov razvoj se zaključi nekje v 20. tednu nosečnosti. Sluh je eden najpomembnejših čutov, zato se nas informacije, ki nas dosežejo v obliki zvoka, na čustveni ravni zelo dotaknejo.

ODZIV CELIC
Poleg sprejemanja in odzivanja na fizikalne molekule imajo receptorji na celičnih membranah tudi antene, ki lahko berejo vibracijska energijska polja, kot sta svetloba in zvok. Te antene vibrirajo kot zvočne vilice. Če energijske vibracije v okolju resonirajo z receptorsko anteno, bodo spremenile naboj beljakovin, zaradi česar receptor spremeni obliko.
Povedano preprostejše: biološko vedenje lahko nadziramo z zvokom. Zvok ima torej vsekakor moč določeno strukturo ali sistem vreči iz ravnovesja ali pa ga seveda vrniti v ravnovesno stanje, kar je naš primarni cilj zvočnih terapij.
Obstaja ogromno raziskav, ki potrjujejo zdravilno moč tega preprostega orodja – zvoka. Že tisočletja se uporablja za pomoč pri uravnovešanju vseh aspektov – fizičnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega.

VLOGA PRI GIBANJU
Zagotovo ste bili že kdaj v položaju, ko ste neko fizično aktivnost lažje izvedli ob poslušanju priljubljene glasbe. A zvok ima lahko precej globlji pomen in vpliv.
Na področju gibanja imam več kot 20 let izkušenj, zato lahko trdim, da je usmerjena, načrtovana in skrbno prilagojena kretnja lahko učinkovito zdravilo, ki bo posameznika čim bolj približala, v večini primerov pa celo vrnila in obdržala v celostnem ravnovesju.
Velikokrat se v svoji praksi srečam z vadečimi, ki so pod ogromnim stresom in pridejo na trening zato, ker vedo, da jim bo to koristilo, a za vadbo nimajo prave motivacije. Zagotovo takrat gibanje ne učinkuje tako pozitivno, kot bi lahko. V takih primerih z zvočno terapijo pred treningom v nekaj minutah pri vadečem spodbudim procese, ki pripomorejo k večji osredotočenosti, koncentraciji in motivaciji za samo vadbo. Rezultat je odlično počutje, boljša samopodoba, predvsem pa povečana sposobnost obvladljivosti stresorjev, ki smo jim izpostavljeni v vsakem trenutku.
Današnji svet zaznamujeta hitro življenje in stres. Oboje na več načinov vpliva na celostno zdravje in se pogosto kaže kot zmanjšanje kakovosti fizičnih in mentalnih performansov. Navadili smo se na farmacevtske dodatke, s katerimi se izognemo simptomom ali jih zmanjšamo, a dolgoročno imajo ti dodatki lahko neželene stranske posledice in kontraindikacije, lahko pa se razvijejo tudi različne oblike odvisnosti. Na drugi strani imajo lahko različni pristopi, kot so meditacija, bioenergija in homeopatija, sijajen izid, a je potrebno več časa, da rezultat opazimo in občutimo.

PRIHODNOST ZVOČNE TERAPIJE
Menim, da se bo v prihodnosti zvočna terapija vse bolj in bolj uporabljala kot popoln dodatek k obstoječi medicinski praksi, saj bo njene učinke še bolj podkrepila in pospešila.
Mene so tako odlični rezultati kot tudi spoznanje, da smo v krogu preobremenjenosti, spodbudili k razvoju posebnega pristopa k gibanju. Fitt+ harmony je avtorski holistični koncept, ki združuje principe premišljenega, usmerjenega in pozornega gibanja ter skrbno izbranih zvokov za spodbuditev želenih procesov obnove in regeneracije, ustvarjenih po metodi Blackbird. Spodbudne rezultate smo preverili z merjenjem srčne variabilnosti in na ta način pokazali, da ima telo res ogromne sposobnosti obnove, le naša naloga je te potenciale odkriti in podpreti.
Glasba je oblika umetnosti, katere medij sta zvok in tišina. Model zdravljenja z zvočnimi frekvencami temelji na principu resonance. Če ste zdravi, pomeni, da vaš »orkester« telesa igra v sozvočju, v svoji naravni frekvenci. V človeškem telesu ima vsak organ, kost, tekočina in tkivo svojo resonančno frekvenco. Če neki del telesa ni v svoji naravni vibraciji, se s primerno frekvenco ali njenimi kombinacijami vanjo lahko vrne.
Povrnite telesu ravnovesje tudi vi in pri tem združeno uporabite najmočnejši orodji – zvok in kretnjo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste