Ta velikonočna poslastica je zagotovo kraljica med poticami, vpisana je celo v register nesnovne kulturne dediščine. »Recept sem dobila od tašče Anike Lorenčak, pekla jo je že njena mati, ta pa se jo je naučila peči od kuharic iz vile Berthe von Suttner, ki je bila v bližini Lemberga,« nam je razložila Slavica, ki ji potica pomeni tudi spomin in vez s predniki. Videz in izdelava potice sta nekaj posebnega, sogovornica pa je prepričana, da je nadev tisti, ki ustvari edinstven okus. Morda pa vas bo tako zelo navdušila, da bosta v vaši kuhinji med prazniki nastali, tako kot pri Lorenčakovih, kar dve nadvse okusni lepotici.
Sestavine
za testo (za štiri mlince in še enkrat za avbo)
80 dkg gladke bele moke
½ l mleka oziroma dodajamo po potrebi
5 jajc
1 kocka svežega kvasa
limonina lupinica
4 žlice poljubne maščobe (maslo, margarina, olje …)
12 dkg sladkorja
malo soli
za nadev
8–10 velikih belih žemelj
1 kg zmletih orehov, ki jih poparimo z 1,5 l vrelega mleka
40 jajc + 2 l mleka
sladkor po okusu
limonina lupinico
vaniljev sladkor
cimet
2 veliki žlici kisle smetane
2 dcl sladke smetane
rozine po okusu
1 dcl ruma
Priprava
1. Najprej pripravimo testo. V poljubno maščobo zmešamo 4 rumenjake in eno celo jajce. Beljak ločimo posebej v posodo. Dodamo sladkor, naribano limonino lupinico in toplo mleko s kvasom (vzamemo kvas, 5 žlic toplega mleka, 1 žlico sladkorja in dobro zmešamo. Pustimo 15 minut, da vzhaja). V moko naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas ter preostale sestavine, poljubno maščobo in sladkor. S kuhalnico dobro premešamo in pustimo vzhajati.
2. Nato razdelimo testo na štiri enake dele in jih razvaljamo v mlince. Medtem ko pečemo prvega na 200 stopinjah Celzija, pripravimo drugega in tako naprej. Vsakega pečemo približno 10 minut. Pečemo tako dolgo, da je mlinec zlato rumene barve. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pokrijemo s platnenim prtom.
3. Sedaj se lotimo še nadeva. Posodo, v kateri bomo pekli jajčni sir (jajca + mleko + žemlje), najprej namažemo z margarino. Nato žemlje na tanko narežemo, jajca in mleko zmiksamo ter s tem prelijemo žemlje. Postavimo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija in pečemo 1 uro. Ko je sir pečen, ga pustimo, da se malo ohladi. Iz tega sira potem naredimo nadev tako, da dodamo poparjene orehe, sladkor po okusu, limonino lupinico, vaniljev sladkor, cimet, kislo smetano, sladko smetano, rozine in rum.
4. Nikar si še ne umivajte rok, zdaj bo treba pripraviti še testo za avbo. Testo za avbo je enako kvašeno testo kot za mlince. Pripravimo ga po istem receptu, kot pripravimo testo za štiri mlince. Le da testa po vzhajanju ne razdelimo na štiri enake dele, ampak ga pustimo v enem kosu. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo, položimo na pekač (pravokoten ali okrogel), tako da testo visi preko robov pekača. Nato testo namažemo z nadevom (ne testa, ki visi preko pekača), položimo nanj prvi mlinec, na katerega spet namažemo nadev, in tako dalje. Potem povijemo potico v avbo, tako da testo, ki visi preko pekača, potegnemo z vsake strani na vrh potice.
5. Preden damo potico v pečico, jo namažemo še s stepenim jajcem. Potico, tik preden jo damo v pečico, še nekajkrat prepikamo z vilicami. Nato pečemo na 180 stopinjah Celzija 1 uro in pol.