Nasveti

Recept na preizkušnji: Salzburški žličniki

Biba Jamnik Vidic
25. 11. 2023, 05.00
Deli članek:

Bila je prva deževna nedelja letošnje jeseni, ko mi je na misel prišla puhasta avstrijska sladica.

Shutterstock
Salzburški žličniki

Recept za sladico, ki jo je sila lahko narediti, pa vendar vam težko uspe, sem našla v kuharski knjigi Rolanda Gööcka Sto in enkrat dober tek. Avtor v uvodu zapiše: »Kdor ne mara salzburških žličnikov, nima daru, da bi postal Avstrijec, pravijo v Salzburgu. In kdor jih ne zna speči, nima daru, da bi bil gospodinja. Pečenje žličnikov je res prava umetnost. To bo priznal vsak, ki se je lotil tega dela z najboljšo voljo, a so se mu izcimili samo cmokasti cvrtnjaki. Glavna sestavina žličnikov je zrak, oblečen v nežno ogrodje iz sladkorja, jajc in čisto malo moke. To ogrodje pa se sesuje, če z njim napačno ravnamo. Premajhna vročina v pečici ali najmanjši prepih sta dovolj, da se nam žličniki sesedejo. Zato dosledno upoštevajte recept in bodite nadvse previdni.«

Ker mi že večkrat niso uspeli, sem bila tokrat res zelo pazljiva. Tako v kuhinji kot v jedilnici ni bilo nobenega prepiha. Ko sem jih po 10 minutah vzela iz pečice, so bili že na prvi pogled rahli. V ustih so se kar raztopili. Splača se potruditi zanje, tudi večkrat!

ZANIMIVOST
Znameniti žličniki, poroča Gööck, so najverjetneje nastali na začetku 17. stoletja, ko je v Salzburgu gospodaril nadškof Dietrich Raitenau, ki je ljubil moč, blišč in zapeljive sladice.

Sestavine  

·         4 beljaki

·         50 g mletega sladkorja

·         1 zavitek vaniljevega sladkorja

·         3 rumenjaki

·         20 g moke

·         40 g masla

Priprava

1. Beljake stepemo v sneg, dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter na rahlo premešamo. Odvzamemo 3 velike žlice snega, ga pomešamo z rumenjaki in zmes dodamo beljakovemu snegu. Na zmes nasujemo moko in sestavine previdno premešamo. V ognjevarni posodi raztopimo maslo, nanj z žlico previdno nalagamo žličnike.

2. Žličnike pečemo od 8 do 10 minut v vnaprej ogreti pečici na 200 °C. Ko dobijo zlato rumeno barvo, jih previdno vzamemo iz pečice.

3. Ponudimo takoj, pri tem pa pazimo, da jih ne ujame prepih ali prevelika sprememba v temperaturi.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste