Nasveti

Recept na preizkušnji: Slavna paella

Sonja Grizila
26. 6. 2023, 07.00
Deli članek:

Paella je nekaj takšnega kot boršč v Rusiji, pilav v srednji Aziji ali mineštra na Primorskem – pri vsaki hiši te jedi pripravljajo nekoliko drugače, čeprav veljajo za nacionalne.

Shutterstock
Slavna paelja

Paello sem prvič jedla v Barceloni, pripravila jo je Srbkinja, ki se jo je naučila kuhati pod skrbnim nadzorom svoje katalonske tašče. Okrog mize se nas je zbralo kakšnih 12, posoda je bila železna z ročaji, in preden smo se jedi lotili, jo je gospodinja za deset minut pokrila s časopisnim papirjem. Tašča je rekla, da mora tako biti. Domov sem potem  tovorila težko posodo z ročaji in seveda žafran, ki je čisto zares drag kot žafran, je pa osnovna začimba te slavne španske jedi.

Sestavine za šest oseb

  • 40 dag piščančjih krač brez kože in kosti (ali kakšno drugo nežnejše meso)
  • 10 dag slanine
  • šopek mlade čebule
  • po ena rdeča, rumena in zelena paprika
  • 3 korenčki
  • 30 dag graha
  • 30 dag dolgozrnatega riža
  • pol litra jušne osnove
  • kilogram svežih klapavic
  • 12 škampovih repkov ali velikih kozic
  • 2 ščepca žafrana, sol, poper in olje

    Shutterstock
    Slavna paelja

Priprava
1. V večjo posodo, ki jo lahko damo v pečico, damo nekaj žlic olja, na njem pa prepražimo na rezine zrezanega piščanca in na trakce zrezano slanino.

2. Dodamo na koščke zrezano zelenjavo in dušimo pet minut, potem dodamo še riž, sol, poper in juho, v njej raztopimo zmleti žafran. Na majhnem ognju kuhamo 20 minut, če je treba, prilijemo še malo vode. Medtem damo v kozico školjke, prilijemo nekaj žlic vode in pokrite kuhamo na majhnem ognju deset minut. Zaprte školjke zavržemo, odprte pa z lupinami vred dodamo rižoti, prav tako tudi na hitro kuhane škampe ali kozice (kozice običajno že kupimo kuhane).

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!


3. Posodo porinemo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 12 minut. Vzamemo iz pečice, pokrijemo s časopisnim papirjem za pet do deset minut – in ponudimo. Buen provecho (dober tek)!

NAMIG
Španci pijejo zraven sangrijo, tudi za to pijačo je ogromno receptov. Jaz dodam litru refoška liter in pol mineralne vode, dober deciliter pomarančnega sirupa, dve žlici ruma, skodelico na koščke zrezanih breskev ali marelic, jagode in nekaj krhljev pomaranče. Je pa dobro vsako sezonsko sadje in tudi ananas.

Estrada

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Življenje na tehtnici, finale 1
Anže Javšovec

Foto: Velika izguba teže in zaroka v finalni oddaji

Anže Javšovec, Življenje na tehtnici
Življenje na tehtnici

Anže Javšovec izgubil 52,4 kilograma in zmagal v šovu

elton john
Skoraj popolnoma slep

Elton John zaradi izgube vida ni mogel gledati svojega muzikala

Zanimivosti

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu