Paello sem prvič jedla v Barceloni, pripravila jo je Srbkinja, ki se jo je naučila kuhati pod skrbnim nadzorom svoje katalonske tašče. Okrog mize se nas je zbralo kakšnih 12, posoda je bila železna z ročaji, in preden smo se jedi lotili, jo je gospodinja za deset minut pokrila s časopisnim papirjem. Tašča je rekla, da mora tako biti. Domov sem potem tovorila težko posodo z ročaji in seveda žafran, ki je čisto zares drag kot žafran, je pa osnovna začimba te slavne španske jedi.
Sestavine za šest oseb
- 40 dag piščančjih krač brez kože in kosti (ali kakšno drugo nežnejše meso)
- 10 dag slanine
- šopek mlade čebule
- po ena rdeča, rumena in zelena paprika
- 3 korenčki
- 30 dag graha
- 30 dag dolgozrnatega riža
- pol litra jušne osnove
- kilogram svežih klapavic
- 12 škampovih repkov ali velikih kozic
- 2 ščepca žafrana, sol, poper in olje
Priprava
1. V večjo posodo, ki jo lahko damo v pečico, damo nekaj žlic olja, na njem pa prepražimo na rezine zrezanega piščanca in na trakce zrezano slanino.
2. Dodamo na koščke zrezano zelenjavo in dušimo pet minut, potem dodamo še riž, sol, poper in juho, v njej raztopimo zmleti žafran. Na majhnem ognju kuhamo 20 minut, če je treba, prilijemo še malo vode. Medtem damo v kozico školjke, prilijemo nekaj žlic vode in pokrite kuhamo na majhnem ognju deset minut. Zaprte školjke zavržemo, odprte pa z lupinami vred dodamo rižoti, prav tako tudi na hitro kuhane škampe ali kozice (kozice običajno že kupimo kuhane).
3. Posodo porinemo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 12 minut. Vzamemo iz pečice, pokrijemo s časopisnim papirjem za pet do deset minut – in ponudimo. Buen provecho (dober tek)!
NAMIG
Španci pijejo zraven sangrijo, tudi za to pijačo je ogromno receptov. Jaz dodam litru refoška liter in pol mineralne vode, dober deciliter pomarančnega sirupa, dve žlici ruma, skodelico na koščke zrezanih breskev ali marelic, jagode in nekaj krhljev pomaranče. Je pa dobro vsako sezonsko sadje in tudi ananas.