NEGA KOŽE

Alkohol v vaši negovalni rutini ni nujno sovražnik

T.D.
13. 3. 2021, 18.05
Deli članek:

Alkohol je postal zelo nepriljubljena sestavina izdelkov za nego kože. Prepričani smo, da nam izsušuje kožo, jo naredi občutljivejšo in je nasploh agresiven.

Dreamstime
Alkohol sam po sebi v kozmetiki ni škodljiv, neprijetne stranske učinke ima le pretiravanje z njim.

V resnici to ne drži vedno in povsem, saj je lahko v nekaterih primerih alkohol kot sestavina v kozmetiki v veliko pomoč. Preden torej v trgovini zaradi vsebnosti alkohola izdelek postavite nazaj na polico in se odločite za drugega, preverite, kaj vse dobrega zmore.

Pomembna je molekularna teža

Ko slišite besedo alkohol, največkrat pomislite na tistega, ki je namenjen pitju, ali pa na čistilni alkohol – seveda nobenega od njih ne želite na obrazu. V resnici je stvar veliko bolj zapletena. Obstaja namreč na tisoče različnih vrst alkohola, od na primer vsem znanega vina in piva do retinola in drugih. Vse alkoholne molekule imajo na enem koncu skupno hidroksilno skupino, vendar imajo hkrati zelo različne strukture in molekularno težo. Ravno slednja določa, kako se vrste alkohola obnašajo na koži in v negovalnih izdelkih.

Za boljše vpijanje

V kozmetiki se alkohol zelo pogosto uporablja kot topilo ali emulgator; izbira je odvisna od njegove molekularne teže. Alkoholi z nizko težo, kot so izopropilni alkohol, etilni alkohol in etanol (pogosto je na etiketi napisano alkohol denat), delujejo kot topilo, spodbujajo torej sestavine, ki niso topne v vodi, da se razpustijo. Takšni alkoholi naredijo izdelek lažji, omogočajo, da se hitreje posuši, je prijeten na otip in primeren zlasti za mastno kožo. Poleg tega pomagajo pri penetraciji sestavin (vitamin D ali retinol).

Nekatere vrste alkohola so vlažilne

Alkoholi z visoko molekularno težo, kot so cetil, stearil ali cetearilni alkohol, pomagajo v oljno-vodnih emulzijah, da se sestavine ne ločujejo in ostanejo povezane, zaradi katerih je po nanosu koža bolj gladka in mehkejša. Običajno ti alkoholi izvirajo iz maščobnih kislin v rastlinah ali rastlinskih oljih, zato jim pravimo maščobni alkoholi. Po strukturi so gosti, voskasti in pri sobni temperaturi pogosto v trdnem stanju. Maščobni alkoholi imajo nasproten učinek kot tisti z nizko molekularno maso. Izdelek zgostijo, dajo mu težjo teksturo. V tem primeru alkoholi delujejo tudi kot vlažilno sredstvo: varujejo kožo, vanjo zaklenejo vlago in okrepijo naravni lipidni plašč kože.

Vlažilni maščobni alkoholi

Alkohol sam po sebi v kozmetiki ni škodljiv, neprijetne stranske učinke ima lahko le pretiravanje z njim oziroma z izdelki, ki ga vsebujejo. Topilni alkoholi so po eni strani odlični pri izboljšanju vodotopnosti in hitro izparijo, vendar ob tem lahko s seboj »poberejo« tudi nekaj kožne vlage. Povečana kožna penetracija, ki jo omogočajo, je odlična za aktivne sestavine, vendar malo manj za potencialne dražeče snovi, kot so dišave in eterična olja. Tudi vlažilni maščobni alkoholi nimajo samih dobrih plati. Večina jih izvira iz rastlinskih virov, največkrat iz kokosovega ali palminega olja, kar pomeni, da nosijo s sabo tudi slabosti teh virov: predvsem mašijo pore in lahko učinkujejo dražilno oziroma sprožajo alergijske odzive. Če je vaša koža zelo suha, občutljiva ali razdražena, je vredno preveriti, ali morda ne uporabljate preveč izdelkov s topnimi alkoholi (isopropil, isopropanol ali alkohol denat).

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste