Zdravje

Do odličnega imunskega sistema z uživanjem blitve

Zoran Franc
3. 11. 2019, 16.10
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 16.23
Deli članek:

Blitva je odlična zelenjava, ki se še posebej prileže k morskim jedem. Na voljo je vse leto in spada med zdrave vrste zelenjave, kar ji daje v prehranski verigi pri oskrbi z zelenjavo prednost pred ostalimi.

Dreamstime
Blitva je odlična hrana za bodoče mamice, nosečnice in doječe mamice, saj dnevna porcija zadosti skoraj celotnim potrebam telesa.

Čeprav mnogim, ki ne marajo špinače, tudi blitva ne bo teknila, pa je njena sestava tako bogata, da bi jo morali uživati vsaj trikrat na teden, sploh v prehodnih časovnih obdobjih. Blitva je preprosta za pripravo, ima zelo malo kalorij, a veliko pomembnih mikrohranil. Vsebuje folno kislino, zato je izjemno primerna za nosečnice.

Dreamstime
Blitvo lahko uživate surovo, pripravljeno v solati.

Ste posejali stebelno ali listnato?

Naj povemo, da je blitva sorodnica divje pese pa tudi sladkorne pese, vendar njenega korena ne uporabljamo. Razvila se je v dve veji, poznamo stebelno blitvo, ki jo gojimo predvsem zaradi mesnatih, debelih in sočnih stebel. Listi so sicer manjši, medtem ko so stebla dolga in močna, po okusu pa spominjajo na sveže beluše. V kulinariki stebla zato uporabljamo za podobne namene, a svetujemo vam, da mesnato steblo kuhate posebej, ne skupaj z listi. Če imate na vrtu listnato blitvo, potem se na gredicah bohotijo veliki, bleščeči listi. Ti imajo precej izrazitejši okus kot špinača, zato jih lahko pripravljamo na različne načine. Mlade liste lahko dodajamo svežim solatam in jih uživamo tudi surove, medtem ko starejše poparimo. Obirati jih lahko začnemo že na začetku poletja, podobno kot rabarbarine. Pazimo, da zmeraj odtrgamo le zunanje liste, medtem ko notranje pustimo rasti. Liste zmeraj kuhamo zgolj v osoljeni vodi, največ sedem minut.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Dreamstime
Med kuhanjem in zamrzovanjem blitva ne izgublja hranljivih snovi.

Malo kalorij, veliko vitaminov

Blitva spada med nizkokalorična živila. Njen glikemični indeks je podoben belušem, brokoliju, bučkam, cvetači, endiviji in rabarbari. Tudi njena hranilna vrednost je zelo nizka, saj sto gramov blitve vsebuje le od 14 do 20 kalorij. A povsem drugače je z mikrohranili in rudninami, kjer lahko posebej izpostavimo kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan in fosfor. Bogata je tudi z vitamini skupine B, folno kislino, vitaminom C in K ter betakarotenom. V blitvi najdemo tudi veliko oksalne kisline, ki je sicer tudi v rabarbari in špinači, zaradi česar morajo biti ljudje, ki so nagnjeni k tvorbi oksalatnih ledvičnih kamnov, previdni. Enako velja za ljudi s putiko.

Blitve ne pogrevamo

Blitva lahko v določenih okoliščinah vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v zdravju škodljiv nitrit. Zaradi tega hladne blitve nikoli ne pogrevamo. Da bi to preprečili, jedem iz blitve dodajamo jedi, ki vsebujejo veliko vitamina C.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025