drobna, a čudežna

Poznate bogastvo, skrito v drobnih semenih čija?

Z.F.
7. 9. 2019, 10.28
Deli članek:

Le kdo danes ne pozna izjemno iskanih semen čija? Povsem drži, da so drobna semena izjemno zdrava, polna koristnih mineralov in kislin, ki jih naše telo še kako potrebuje.

Dreamstime
V 100 gramih čije je toliko kalija, kot če bi pojedli dve banani.

Čija je cvetoča rastlina, ki prihaja iz Mehike in Gvatemale. Rastlino so poznali že Azteki, ki so jo, tako kot mi, uporabljali v zdravstvene namene. Že takrat so čijo gojili zaradi semen, ki so izjemno bogata z maščobnimi kislinami omega 3. Vsebuje tudi veliko beljakovin in prehranskih vlaknin pa tudi minerale, kot so fosfor, mangan, kalcij, kalij in natrij.

Kakšna je hranilna vrednost?

Če čijo primerjamo z drugimi prehrambnimi izdelki, hitro ugotovimo, da je sestava semen izjemo bogata in skoncentrirana. Tako v samo 100 gramih čije najdemo toliko maščobnih kislin omega 3 kot v kilogramu lososa, toliko kalcija, kot ga dobimo, če popijemo pol litra mleka, in toliko kalija, kot če bi pojedli dve banani. Semena vsebujejo tudi visok delež magnezija, in sicer tolikšen, kot ga najdemo v kilogramu mandljev, toliko železa, kot ga je v tri četrt kilograma špinače, in toliko vlaknin, kot jih je v 350 gramih otrobov. Ne pozabimo, da je seme čija naravni izdelek, ki se ga industrijsko ne predeluje. Zato je uživanje semen s koristnimi hranilnimi snovmi bolj učinkovito, kot če bi uživali ribje olje, meso lososa ali druga semena. Pozitivna lastnost teh majhnih semen pa se skriva tudi v blagem okusu, ki ne prekrije okusa drugih sestavin obroka.

Uporaba

Semena lahko uživamo surova, kuhana ali pečena. Surovo čijo uporabljamo zmleto ali pa namočeno v vodi, s čimer pridobimo rahlo želatinast značaj. Tako pripravljeno najpogosteje uživajo tudi v Mehiki in Gvatemali. Če jo uporabljate pri kuhanju ali pečenju, naj njen delež ne presega več kot pet odstotkov celotne mase, predvsem zaradi okusa, naj pa omenimo, da z obdelavo izgubi tudi delež hranilnih snovi.

Tako svetujemo, da semena čija raje uporabljate tako, da jih potresete po običajni hrani, kosmičih, dodate v jogurt, sokove, solate in podobno. Tako boste obrok obogatili z minerali, beljakovinami, vlakninami in maščobnimi kislinami omega 3.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču