Zdravje

Čudežni zeleni zmešančki za energije polno pomlad

Tea Dečman
6. 4. 2019, 14.15
Deli članek:

Čas je za zelene smutije! Za te napitke iz zelene listnate zelenjave je znano, da med drugim preganjajo utrujenost in slabo počutje.

Arhiv
Začnite dan zeleno, ker zeleno je čista energija.

Navodila za pripravo smutijev so čisto preprosta: vse sestavine zmeljite v mešalniku, in če vas motijo morebitni preveliki delci listnate zelenjave v napitku, meljite postopoma – najprej dobro sesekljajte listnato zelenjavo, skupaj s tekočino, šele nato dodajte sadje in zmeljite do konca. Na začetku preizkusite mešanico v razmerju 60 odstotkov sadja in 40 odstotkov zelenja, potem pa delež zelenja povečujte do tiste stopnje, ko napitek še prija vašemu okusu.

Začetniški zeleni smuti

Sestavine, ki zadostujejo za 2 osebi: 2 skodelici špinače, 2 skodelici vode, 1 skodelica manga, 1 skodelica ananasa in 2 banani (vsaj ena naj bo zmrznjena). V mešalniku dobro zmeljite špinačo in vodo, toliko, da v smutiju ne bo večjih koščkov špinače. Nato dodajte banani, ananas in mango ter zmešajte do konca.

Energijske bombice

Z antioksidanti bogat zeleni čaj bo poskrbel za poživljajoč učinek, melona, špinača in kumara pa za obilo vitaminov in mineralov. Za približno pol litra napitka potrebujete: 1 skodelico špinače, pol kumare (olupite in odstranite semena), 1 skodelico melone ali manga (narezano na kocke), 1 skodelico zelenega čaja in pol limone. Vse sestavine (špinačo, kumaro, melono in zeleni čaj) stresite v mešalnik, dodajte sveže iztisnjen limonin sok in zmeljite v slasten smuti.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Tudi tale smuti vas bo preskrbel z energijo za ves dan ... Potrebujete pol avokada, 4 liste ohrovta, pol jabolka, pest špinače, 1 skodelico kokosove vode ter 4–5 svežih listov mete. Zmeljite in uživajte v napitku!

Ultimativni zmešanček

Sestavine: zelena listnata zelenjava – blitva, špinača, ohrovt; sadje – gozdni sadeži, ananas, mango, citrusi, avokado, hruške, jabolka, banane, melone, datlji; druga zelenjava: kumara, zelena, koromač, korenje, rdeča pesa, bučke; tekočina – voda, kokosova voda, navadno mleko, vegetarijansko mleko (sojino, riževo, ovseno), sok, čaj. Vse naštete sestavine so poljubne, lahko jih dodate več iz ene kategorije, lahko samo po eno. Nujno pa je, da uporabite vsaj eno sestavino iz vsake kategorije. Okuse kombinirajte poljubno in eksperimentirajte.

Zelenje 

Za zelene smutije lahko uporabite na primer rukolo, beluše, pesino listje, blitvo, brokoli, zelenje korenja, radič, redkvino listje, špinačo in plevele: deteljo, regrat (zelenje in cvetove), belo metliko, slez, rudarsko solato, trpotec, portulak in pekočo koprivo.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025