Vodotopen vitamin C prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti. Tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil ima zelo veliko vlogo.
Pogosto se zgodi, da si ženske med nosečnostjo izraziteje želijo poseči po kisli hrani. Nič nenavadnega ni torej, če nosečnico zalotite med hrustanjem kislih kumaric, hlastanjem kislega zelja ali srkanjem limoninega soka. Toda slednje ni zgolj nosečniška muha, ki bi jo pripisali na seznam nenavadnih želja, po katerih hrepenijo bodoče mamice. Potreba po kisli hrani lahko namreč izvira iz pomanjkanja vitamina C.
Oslabelost in odpornost
Vitamin C vsebuje tekočina, v katero so vložene. Pri nekaterih vložene kumarice omilijo simptome zgage, ki pogosto pesti tudi bodoče mamice.
Vitamin C je pravzaprav eno najpomembnejših hranil. Njegovo pomanjkanje ne povzroči zgolj telesne oslabelosti, ampak zmanjša tudi odpornost proti vnetjem in drugim boleznim. Opevan vitamin namreč krepi naš imunski sistem, varuje pred možgansko kapjo in nastankom raka ter čuva zdravje srca in ožilja.
Zagrizite v surovo
Vitamin C vsebuje veliko vrst sadja in zelenjave, po kateri je najbolje poseči v surovi obliki. Živila, v katerih je vitamin C, so paprika, brokoli, kivi, limone, pomaranče, jagode, špinača, brstični ohrovt, kislo zelje, papaja, melona, brusnice, grenivke, maline, solata, stročji fižol, beluši, ananas, peteršilj, brstični ohrovt, lubenica, por, česen, čebula.