Transmaščobe

Omejitev škodljivih maščob stopila v veljavo

G.G./STA
4. 4. 2018, 07.23
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 07.27
Deli članek:

Danes je začel veljati pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki omejuje vsebnost teh škodljivih maščob v živilih na slovenskem trgu na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu ter določa enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov

Dreamstime
Tovrstne kisline se nahajajo ne le v predpakiranih, temveč tudi v številnih neprepakiranih živilih, denimo v rogljičkih, napolitankah in drugih pekovskih izdelkih.

Določbe pravilnika se uporabljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter živila, ki vsebujejo takšna olja, maščobe in maščobne emulzije. Določbe ne veljajo za živalska olja in maščobe ter za živila, pri katerih je vsebnost transmaščobnih kislin posledica njihove naravne prisotnosti v živalskih oljih in maščobah, ki so sestavni del teh živil.

Živila, dana v promet pred uveljavitvijo tega pravilnika, ki ne izpolnjujejo zahtev, so lahko v prometu do porabe zalog in največ dvanajst mesecev od uveljavitve tega pravilnika. Prepoved bo namreč polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja.

Slovenija je z nacionalnimi podatki o vsebnosti transmaščob v živilih in o njihovem uživanju zagotovila, da bo predpis omejeval vsebnost teh škodljivih maščob v vseh živilih, ki se prodajajo pri nas, ne glede na to, v kateri državi so proizvedena. Omejitev tako velja za živila iz evropskih in tretjih držav ter za obroke v gostilnah in obratih javne prehrane.

Zmanjšanje količine transmaščob v živilih je Slovenija sicer uvrstila tudi med strateške cilje nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 Dober tek Slovenija, ki je med ukrepi predvidel možnost zakonodajne omejitve transmaščob.

Transmaščobe so posebna vrsta maščob, ki ni potrebna za delovanje človeškega telesa, v hrani pa se naravno nahajajo v precej nizkih količinah. Številne raziskave so pokazale, da transmaščobne kisline povečujejo raven krvnega holesterola ter znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, ter drugih kroničnih bolezni.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu