Stop glavobolom

Kljuva, pritiska, razbija in skeli? Končajte to!

Z.F. / Novice Svet24
27. 3. 2018, 21.30
Deli članek:

Zdravila so samo ena od možnosti, kako se postaviti po robu topi bolečini v glavi, vendar ne nujno najboljša. Glavobola se lahko rešite tudi na bolj prijazen in naraven način. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših metod.

Dreamstime
Koliko vode ste popili danes? Vas morda zato boli glava?
Vanilja in cimet
Aromatični začimbi cimet in vanilja vsebujeta evgenol. To je eterično olje, znano po svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju. Žličko naravnega izvlečka vanilje kanite v kozarec vode in popijte. Čajno žličko drobno mletega cimeta pa zmešajte s čajno žličko vode in si mešanico namažite po čelu. Ta metoda preganja zlasti tiste glavobole, ki so povezani s spremembo vremena.

Dreamstime

Glavobol ima lahko različne vzroke in je zato lahko pri vsakem človeku drugačen. Če ga občasno lajšamo s tabletami, ni nič narobe, vendar naj vam to ne preide v navado, saj protibolečinska zdravila zelo obremenijo želodec in jetra. Poleg tega pri zdravljenju glavobola sploh niso nujna. Obstaja namreč vrsta naravnih sredstev, ki lajšajo kljuvanje v glavi in nimajo nobenih stranskih učinkov. Če glavobol kljub temu ne pojenja ali se vam pojavi več kot desetkrat na mesec, pa nikar ne odlašajte z obiskom pri osebnem zdravniku.

Akupresura

Pri glavobolu pritisnite s palcem in kazalcem na sredino nosnega mostu in nato še na predel tik za ušesnimi mečicami. Za konec zmasirajte bolečinsko točko nad obrvmi. Pri migreni pa z nežnimi pritiski zmasirajte notranje in zunanje kotičke oči.

Kopel za noge

Čebriček do polovice napolnite s toplo vodo (35 °C), udobno se usedite in obe nogi položite v čebriček. Začnite prilivati vročo vodo, dokler kopel ne doseže temperature 45 stopinj Celzija. Kopel končajte po 15 minutah, noge pa si oprhajte z14 mrzlo vodo. Takšno knajpanje pospeši prekrvitev telesa in lajša glavobol.

Olje poprove mete

Takoj ob pojavu glavobola kanite na prste dve kapljici eteričnega olja poprove mete in ga s krožnimi gibi vmasirajte v čelo ali senca. Mentol deluje hladilno in blokira bolečinske receptorje v možganih.

Mraz

Pri migreni, ki jo povzročijo pretirano razširjene žile, pomaga, če si na čelo položite mrzel obkladek in se za nekaj trenutkov uležete. Mraz zoži žile in tako bolečina izzveni.

Sivka

Znana je po svojem prijetnem vonju, zmore pa še veliko več: sivkino eterično olje sprošča in deluje protibolečinsko. Ko zaznate razbijanje v glavi, kanite dve do tri kapljice eteričnega olja sivke nad zgornjo ustnico in vdihujte njeno aromo.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost