Uporabno zelišče

Pehtran ni le okusen, ampak tudi zelo zdrav

Z.F. / Novice Svet24
4. 2. 2018, 14.00
Deli članek:

Skoraj pozabljeno, a nadvse uporabno zelišče z močnim okusom in vonjem vsebuje številne zdravilne snovi, minerale in vitamine. Bogat je z magnezijem, železom in kalcijem, ne manjkajo pa niti mangan, baker, kalij in cink.

Profimedia
Pehtran je trajnica, ki jo lahko uporabljate vse leto, a ga osmukajte le do tretjine, da se lahko lepo obraste.

Pehtran je trajnica, ki zraste kot grmiček do 120 centimetrov v višino. Prepoznamo ga po dišečih listih, ki imajo specifičen vonj, če se jih dotaknemo in jih nekoliko pomečkamo med prsti. Večini je poznan predvsem za kulinarične namene, v katere uporabljajo ozke liste. Te pa lahko nabiramo vse leto.

KULINARIČNA POSEBNOST

Med najbolj poznanimi in skoraj tradicionalnimi slovenskimi jedmi je pehtranova potica. Odličen je tudi kot začimba, saj ga lahko uporabimo za pripravo solat, juh, obar, omak in različnih zeliščnih namazov. Dodamo ga marinadam za meso in divjačino. Pri pripravi kozjega sira pa poskrbi za oplemeniten vonj in okus. Če boste pripravili vložen sir v olju, naj vejica pehtrana in timijana nikar ne manjkata. Nikar pa ne pozabite na baziliko. Številni ga radi uporabljajo tudi pri pripravi najrazličnejših grenčic in likerjev, saj pehtran s svojo močno aromo poskrbi predvsem za svežino in plemenitenje okusa. Pogosto se uporablja tudi pri aromatiziranju vina, kisa in gorčice.

REŽEMO LE VRŠIČKE

Če ga imate posajenega, ga lahko smukate vse leto. Vejice osmukajte ali porežite le do tretjine, da se rastlina lahko lepo obraste. Za začinjanje jedi so najbolj uporabni vršički in mlado suličasto listje, ki ga tako svežega kot tudi posušenega natrgajte in nadrobite po hrani. Kuharski chefi sicer bolj kot sušenje priporočajo zamrzovanje. Pehtran med sušenjem izgubi precej vonja in okusa, zamrznjen pa zadrži vso aromo.  

PEHRTANOVA OMAKA

Za pripravo omake, ki je odlična pri pripravi katerekoli vrste mesa, potrebujete večjo čebulo, nekaj masla, strok česna, smetano za kuhanje, jajce, sol, poper in šopek pehtrana. Čebulo drobno narežemo in popražimo na maslu, da pozlati. Dodamo pehtranove listke in strt česen ter popražimo, da česen zadiši. Nato zalijemo s smetano za kuhanje in mešamo do vretja. Ko zavre, dodamo umešano jajce in mešamo, da se lepo zgosti. Solimo in popramo po okusu in postrežemo.

Profimedia
Pehtranov namaz lahko hitro pripravite z nekaj skute, tune, pehtrana, soli in popra.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste