Ste že v fazi, ko vas po grlu neprijetno praska? Morda so bolečine vse bolj nevzdržne in že razmišljate o obisku zdravnika? Preizkusite tale recept, z naravnimi in domačimi pomočniki, ki lahko hitro izboljšajo vaše počutje.
Hren
Veliko žlico naribanega hrena zmešajte z veliko žlico medu. Pustite počivati dobro uro. Petkrat na dan zaužijte majhno čajno žličko mešanice in jo raztopite v ustih. Odpravili boste prehlad in okrepili imunski sistem. Ne uporabljajte dlje kot pet dni!
Če ste na domačem vrtu posadili hren, vam bodo v tem trenutku zavidali mnogi. Če vas mučijo težave z dihali, naj bo prva izbira, saj bo odlično pospešil zdravljenje, obenem pa ublažil neprijetne simptome. Koristi tudi pri bolečem grlu. Pripravite si obkladek iz mešanice skute in hrena. Nanesite ga na vrat in pustite delovati vsaj 15 minut: če bo pekoča bolečina prehuda, obkladek odstranite prej. Na prizadeto mesto pa nanesite nekaj aloje. Mešanica, ki je sicer odlična kot namaz, bo kot obkladek ozdravila tudi vaše grlo.
Prehlad in sinuse zdravimo z nastrganim hrenom, ki ga pomešamo z vinskim kisom, malo pogrejemo in z brisačo čez glavo vdihavamo hlape. Ponavljamo zjutraj in zvečer do izboljšanja.
Žajbelj
Za grgranje si pripravite poparek ali inhalacijsko terapijo. V liter vroče vode vsujte žlico kamiličnih cvetov, žlico listov žajblja in nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusovih listov. Pokrijte se z rjuho in deset minut vdihavajte paro, izmenično skozi usta in nos.
V tem prehodnem času nikakor ne moremo mimo žajblja, ki je bil čez poletje odlična začimba za pripravo mesnih pa tudi ribjih jedi, jeseni pa odpravi številne prehladne simptome. Žajbljev čaj čisti dihala, zdravi pljuča, nahod in katar, pomaga tudi pri krčih prebavil, pomirja astmatične napade, pomirja živčevje, zmanjšuje potenje in znižuje raven sladkorja v krvi. Pripravki iz žajblja, ki jih grgramo, so idealna pomoč pri vseh vrstah vnetja žrela. Pripravke uporabljamo tudi za spiranje ustne votline pri vnetju dlesni ali ustnih razjedah. Žajbelj pomaga pri mnogih kožnih boleznih ter ranah in odrgninah, saj deluje antiseptično in antibakterijsko. Proti kašlju pa uporabite star, vendar odličen recept: karameliziranemu mleku dodajte nekaj posušenega žajblja.