Likopen
Likopen je eden najmočnejših antioksidantov na svetu. Je kar stokrat močnejši od vitamina E, in če ga nanesemo na kožo, se bojuje proti prostim radikalom ter pomaga pri metaboličnih funkcijah kože. To pomeni, da se naše kožne celice hitreje obnovijo in popravijo. Po nekaterih študijah naj bi likopen pomagal preprečevati srčne bolezni in nekatere oblike raka.
Pridobivanje
Večinoma ga najdemo v sadju in zelenjavi rdeče barve. Za kralja likopena že dolgo velja paradižnik, ki je na voljo v vseh letnih časih, poleti pa ga lahko nadomestite z lubenico.
Riboflavin
Je antioksidant, ki telesu pomaga v boju proti boleznim, zagotavlja energijo in tvori rdeča krvna telesca.
Pridobivanje
Kar nekaj ga najdemo v polnozrnatih izdelkih (kosmiči), največji vir riboflavina pa so goveja jetra.
Resveratrol
Je izjemno močan antioksidant, ki varuje naše srce in ožilje. Strokovnjaki menijo, da je ravno resveratrol največje odkritje v zadnjih dveh desetletjih. Varuje naše celice pred prostimi radikali, znižuje slabi holesterol in zvišuje dobrega ter pomaga zmanjševati tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Daje nam veliko energije, zato ga uživajte takrat, ko ste utrujeni.
Pridobivanje
Najboljša vira tega antioksidanta sta rdeče vino in japonski dresnik. Najdemo ga tudi v ovoju rdečega grozdja, arašidovem maslu, borovnicah in temni čokoladi.
Omega 3
Maščobne kisline omega 3 so zdrave in pomembne. Pripomorejo k delovanju možganov in preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni.
Pridobivanje
Največ maščobnih kislin omega 3 je v morskih ribah, kot so losos, sardele in tun, ter rastlinskih oljih, oreščkih in semenih.