Bezgova šabesa
Za pripravo potrebujemo: 10 cvetov bezga, kilogram sladkorja, 2 limoni, 2,5 dl vinskega kisa in 10 litrov vode.
Priprava: Osmukane bezgove cvetove previdno pregledamo in iz njih odstranimo morebitne žuželke, ki se rade hranijo z dišečim cvetličnim nektarjem. Nato v večjem loncu segrejemo vodo do 50 stopinj in vanjo stresemo sladkor ter dobro premešamo, da se raztopi. Ko se zmes nekoliko ohladi, dodamo bezgove cvetove, na kolobarje narezani limoni in kis. Dobro premešamo in lonec pokrijemo z bombažno servieto ter pustimo tri dni na sončnem mestu, da fermentira. Vmes večkrat premešamo. Tekočino nato precedimo skozi krpo v čiste steklenice. Steklenice previdno zamašimo, saj bo v njih še zmeraj potekalo vrenje. Šabeso shranimo v temen in hladen prostor.
Metin sirup
Za pripravo potrebujemo: zajeten šopek poprove mete, 2 kilograma sladkorja, 2 limoni, 2 citronki (70 g), nekaj listkov citronske mete, 2 litra vode.
Priprava: Vodo najprej prekuhamo v večjem loncu, nato dodamo sladkor in citronko ter mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. V še vročo vodo damo liste citronke, sveže ali posušene, in jo namakamo največ 15 minut, nato odstranimo. Meto operemo in drobno narežemo ter potopimo še v toplo mešanico. Po vrhu nato razporedimo še na kolobarje narezani limoni in pustimo stati vsaj 24 ur. Nato sirup precedimo in nalijemo v sterilne kozarce.
Regratov sirup
Za pripravo potrebujemo: 400 g regratovih cvetov, 600 ml vode, 3 pomaranče, 3 limone, vejico timijana in 1 kg sladkorja.
Priprava: Nabrane cvetove previdno stresemo v posodo, pomaranče in limone operemo ter narežemo na krhlje in dodamo cvetovom. Prelijemo z vodo in dodamo timijanovo vejico. Mešanico postavimo na ogenj in na majhnem ognju kuhamo 40 minut. Nato še k vroči mešanici vsujemo sladkor in mešamo, dokler se sladkor v celoti ne raztopi. Previdno precedimo in sok natočimo v čiste steklenice. Hranimo na hladnem in temnem mestu.
Melisin sirup z limeto
Za pripravo potrebujemo: 400 g citronske melise, 5 limet, 2 litra vode, 1,5 kg sladkorja, 1 citronko (35 g).
Priprava: Liste in stebla melise previdno pregledamo ter odstranimo slabe liste in morebitne žuželke. Sesekljamo. Vodo zavremo, nato dodamo sladkor in citronko ter mešamo, dokler se ves sladkor ne raztopi. V nekoliko ohlajeno mešanico namočimo meliso in prekrijemo z na kolobarje narezanimi limetami. Pustimo pokrito 24 ur, nato dobro premešamo in precedimo. Natočimo v čiste steklenice in shranimo v temen in hladen prostor.