Jagodni kolački
Sestavine za 4 kose:
- 30 g marcipana
- 100 g jagod
- 120 g zelo zmehčanega masla
- 90 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 80 g moke
- 1/4 žličke pecilnega praška
- sol
- 50 g polnomastnega svežega sira
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160 stopinj). Marcipan na grobo nastrgajte. Oplaknite jagode in jih obrišite. Dve jagodi prihranite za končno okrasitev, preostale pa očistite in jih zrežite na majhne kocke. Nato z metlico za sneg kremno zmešajte marcipan, 70 g masla, 40 g sladkorja v prahu in jajce. Posebej zmešajte moko, pecilni prašek in ščepec soli ter mešanico primešajte kremni masi. 40 g jagodnih kock prihranite za kremo, preostale pa otrite do suhega in jih vmešajte v kremo. Vdolbinice modela za mafine obložite s papirnatimi modelčki, jih napolnite z maso in mafine pecite 20 do 25 minut. Za kremo penasto stepite preostalo maslo in preostali sladkor v prahu. Dodajte še sveži sir. 40 g jagodnih kock pretlačite, jih pogladite skozi cedilo in jih primešajte kremi. To nato za 10 minut postavite v hladilnik. Tik pred serviranjem jo denite v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom, jo nabrizgajte na mafine in jih okrasite s polovičkami jagod.
Ajdova biskvitna rulada z jagodami
Sestavine za 12 kosov:
- 1,5 neškropljene limete
- 5 jajc
- 200 g trstnega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 150 g pirine moke
- 50 g ajdove moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 5 listov želatine
- 6 stebel bazilike
- 300 g puste skute
- 50 g agavinega sirupa
- 150 g smetane
- 300 g jagod
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 stopinj). Pekač obložite s papirjem za peko. Oplaknite pol limete, jo obrišite in nastrgajte lupinico. Skupaj z jajci, štirimi žlicami tople vode, sladkorjem in soljo jo penasto stepite ter nato primešajte še obe vrsti moke in pecilni prašek. Testo pogladite v pekač in ga pecite 12 do 13 minut. Ko je pečeno, ga prevrnite na kuhinjsko krpo, posuto s kristalnim sladkorjem. Odstranite papir za peko, pečeno testo zvijte in počakajte, da se ohladi. Nato namočite želatino. Oplaknite eno limeto, jo obrišite, nastrgajte lupinico in iztisnite sok. Potrgajte lističe bazilike in jih sesekljajte. Skuti primešajte agavin sirup, limetin sok in lupinico. Želatino ožemite, stopite in primešajte skutni kremi. Kremo za približno 30 minut postavite v hladilnik, da masa začne želirati. Nato čvrsto stepite smetano in jo primešajte kremi. Očistite jagode in jih zrežite na kocke. Biskvit odvijte in ga premažite s kremo. Po njej razporedite še jagode in baziliko. Biskvit znova zvijte, rulado za dve uri postavite v hladilnik in jo po želji še okrasite.
Jagodna pita
Sestavine za 14 kosov:
Za testo:
- 200 g moke
- 140 g hladnega masla
- 70 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 400 g posušenih stročnic
- Za oblogo:
- 250 g smetane
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 500 g jagod
Priprava:
Moko, koščke masla, sladkor in rumenjak najprej zgnetite z metlicami za gnetenje, nato pa še z rokami, da dobite gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik. Testo nato na tanko razvaljajte na malce moke in z njim obložite model za pite (premera 24 cm). Oblikujte 2 cm visok rob. Nato pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 stopinj). Dno večkrat prebodite z vilicami, ga obložite s papirjem za peko in obtežite s suhimi stročnicami. Pecite ga od 15 do 20 minut. Nato odstranite papir in stročnice ter testo pecite še približno 20 minut. Ko je pečeno, ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi. Smetani dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter jo porazdelite po pečenem dnu. Očistite jagode, jih prepolovite in jih, kot bi polagali strešnike, porazdelite po kremi. Pito postrezite še toplo.
Hrustljava jagodna torta
Sestavine za 14 kosov:
- 100 g mandljevih lističev
- 250 g bele kuverture
- 100 g koruznih kosmičev
- 500 g jagod
- 250 g smetane
- 1 zavitek utrjevalca smetane
- 1 vaniljev sladkor
Priprava:
Mandljeve lističe popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, nato jih stresite na krožnik in pustite, da se ohladijo. Kuverturo sesekljajte in stopite, potem ji primešajte koruzne kosmiče in mandljeve lističe. Tri četrtine mase porazdelite po tortnem modelu (premera 24 cm), obloženem s papirjem za peko, in jo dobro zatisnite. Iz preostale mase naredite kupčke in jih porazdelite po papirju za peko. Vse skupaj za 60 minut postavite v hladilnik. Očistite jagode in jih prepolovite. Hrustljavo dno vzemite iz modla in ga postavite na pladenj ali ploščo za torto. Smetano čvrsto stepite in ji med stepanjem dodajte še sladkor in sredstvo za utrjevanje. Kremo porazdelite po dnu in jo obložite z jagodami. Torto okrasite s hrustljavimi kupčki in jo takoj postrezite.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.