Zanimivosti

Ste pomislili koliko vas stanejo poti na kratke razdalje?

Oglasno sporočilo / Revija Jana
16. 3. 2022, 11.18
Posodobljeno: 16. 3. 2022, 14.49
Deli članek:

Malokdo od nas ne pomisli, da kratke razdalje najbolj povečujejo porabo goriva avtomobila, njegovo obrabo in ob tem podcenujemo tudi vpliv onesnaženosti na okolje. Temu se lahko izognemo, če se na pot odpravimo s kolesom.

Cena goriva zadnje dni pri nas dosega krepko najvišje vrednosti v zgodovini države. Tako postaja za marsikoga vprašanje, ali je doma smiselno imeti in vzdrževati kar dva avtomobila, zelo na mestu. Samo za en tank trenutno porabimo do deset evrov več, kakor mesec dni nazaj. Seveda na cene goriva ne moremo vplivati, kar pa ne pomeni, da rešitve ni. Lahko, recimo, zamenjamo črpalko. Pripravimo tlačilko za kolo in se na svoje poti namesto z avtomobilom, čim večkrat odpravimo s kolesom.

Spodbudna statistika

Po zadnjih razpoložljivih statističnih podatkih, povprečen Slovenec letno opravi 7200 kilometrov vsakodnevnih poti. Ob povprečni porabi avtomobila (to je med šest in sedem litrov goriva na sto kilometrov), to pomeni, da bomo za svoje poti v enem letu porabili približno 500 litrov goriva. Pri trenutni ceni nafte bomo ob tem porabili 825 evrov. Samo za gorivo. Kje so še registracija, vzdrževanje in zavarovanje, ki stroške mimogrede vsaj podvojijo. Vse to za poti, ki so v povprečju dolge 13 kilometrov. Torej za razdaljo, ki bi jo zlahka opravili s kolesom, ki nas v prometnih špicah do cilja nemalokrat pripelje celo prej. Z njim lahko prihranimo denar, čas in živce.

Rešitev tudi za tiste, ki so vajeni udobja

Za premik od avta h kolesu ni izgovorov. Nihče namreč od vas ne pričakuje, da se boste čez noč prelevili v strastne in zagnane športnike. Ob bogati ponudbi električnih koles, po tem ni nobene potrebe. Ne glede na to, na kakšno kolo boste sedli, pa boste nagrajeni še z mnogimi drugimi koristmi. Kolesarjenje je odlično orodje za duševno zdravje, saj zmanjšuje tesnobo in dvigne samozavest. Popelje nas na svež zrak, kjer lahko uživamo v prijetnih sončnih žarkih, potešimo svojo radovednost z odkrivanjem novih poti in spoznamo čudovite ter navdihujoče kotičke svoje skupnosti. Poleg tega nam lahko redno kolesarjenje pomaga izboljšati kapaciteto pljuč, krvni tlak, presnovo in še veliko več. Tudi kak odvečen kilogram bo med vrtenjem pedal magično izpuhtel. Pri starejših vožnja z električnimi kolesi, ki omogočijo lažji dostop na hrib, zmanjšuje tveganje padca. Zanje je ena izmed prednosti kolesarjenja z električnimi kolesi še ta, da ne obremenjuje sklepov. Ker pri tovrstnem kolesarjenju ni skoraj nič pritiska na kolena in boke, še manj pa na stopala, je to aerobni šport, ki je odličen za sklepe.

Ne glede na našo starost, kondicijsko pripravljenost in finančno stanje, je nekaj nedvomno: Vsakič, ko se boste usedli na kolo, vas čaka nova dogodivščina, pa še odlično se boste razgibali!

NAMIG

Preverite bogato ponudbo vrhunskih proizvajalcev na spletni strani ali v trgovini v Ljubljani Kolesa NewBike, kjer vam tudi pomagajo izbrati kolo!

Mesto kratkih poti, kjer je vse dostopno s kolesom

Dunajska mestna oblast je predstavila obsežen podnebni načrt, kako do leta 2040 postati ogljično nevtralno mesto. Izpuste ogljikovega dioksida bodo poskušali zmanjšati predvsem s povečanjem izkoriščanja sončne energije, prepovedjo dizelskih in bencinskih vozil v mestu ter z zmanjšanjem količine odpadkov."V naslednjih dveh letih namerava mesto Dunaj za podnebne ukrepe skupno nameniti 2,8 milijarde evrov," je dunajski župan Michael Ludwig napovedal konec januarja ob predstavitvi ambicioznega podnebnega načrta. Dunaj želi postati mesto kratkih poti, kjer bi bilo meščanom vse v 15 minutah dostopno s kolesom, peš ali z javnim prevozom. Vozni park magistrata bodo do leta 2040 popolnoma nadomestili z električnimi vozili. Takrat na dunajskih cestah ne bodo več dovoljena vozila z dizelskimi in bencinskimi motorji. V izgradnjo javnega prometa bo Dunaj investiral trikrat več kot v gradnjo cest.

Zgledi vlečejo - Pridružite se nam

Ste za to, da si zadamo skupen cilj in smo pri tem zgled drug drugemu?Sporočite nam, kam ste se ta teden odpravili s kolesom, namesto z avtomobilom in postanite naši vzorniki. Tako bomo tudi drugi dobili odlične ideje, ki jih bomo želeli posnemati. Ste bili na bližji tržnici? Odlično, pošljite nam fotografijo sebe na kolesu, in prizorov, ki ste jih uzrli na poti do svojega cilja. Pa kaj finega se da trenutno dobiti na vaši tržnici nam tudi povejte. Lahko nas skozi fotografije s kolesom popeljete skozi najlepše kotičke svojega kraja. Ali pa nam predstavite svojo najljubšo kolesarsko pot. Zanima nas! In brez skrbi, to ni tekmovanje. Ne zanima nas, koliko kilometrov ste naredili. Za nas je frajer vsak, ki je na pot namesto z avtomobilom odšel s kolesom. Iz kateregakoli razloga. Četudi ste s kolesom pospremili vnučka v šolo, oddaljeno zgolj slab kilometer. Ali se po dolgem času z njim zapeljali do bližnjega bara na kavo s prijatelji. Sporočite nam, kako ste se imeli.

Fotografije in svoje zapise nam lahko pošljete na e-poštni naslov lara.jelen@media24.si s pripisom SLOVENIJA NA KOLESU. Kakšnega, ki se nam bo oglasil, bomo tudi nagradili.

Pot, ki jo opravimo s kolesom, nas poveže z naravo. Naučimo se ponovno uživati v njej. Jo opaziti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste