Po 30 letih v Angliji stoji nov kozolec

Slovenski kozolec so peljali v Anglijo

Janja Ulaga
22. 2. 2022, 07.45
Deli članek:

Britansko-slovensko društvo je v Henleyu ob Temzi postavilo nov kozolec, ob katerem se bodo lahko ponovno zbirali na tradicionalnih piknikih. Mnoga leta so jih prirejali ob prejšnjem kozolcu, ki je stal v arboretumu blizu Oxforda, a so ga odstranili zaradi načrtovane gradnje informacijskega centra na tem mestu.

Dežela kozolcev
Model Lahovega kozolca v Angliji

Prvotni kozolec je prišel v Anglijo ob osamosvojitvi Slovenije pred 30 leti. Pripeljala ga je Jana Valenčič kot razstavni element za promocijo Slovenije v blagovnici Tiffany v Londonu, po končanem dogodku pa ga je podarila etnološkemu muzeju v Oxfordu. Najprej je kozolec stal poleg muzeja, potem pa so ga zaradi zazidalnih načrtov prestavili na deželo, v arboretum. Britansko-slovensko društvo ga je vzelo za svojega in tam vsako leto prirejalo piknike v zgodnjem poletju, ko je vreme stabilnejše. Poslanstvo Britansko-slovenskega društva je podpirati prijateljstvo med Slovenci, živečimi v Veliki Britaniji, in Britanci ter krepiti slovenstvo med tukaj živečimi Slovenci. Piknika se je v različnih letih udeleževalo različno število ljudi. Včasih jih je bilo 40, drugič 80, odvisno od vremena in osebnih prioritet.

V času, ko je arboretum želel na mestu, kjer je stal kozolec, postaviti informacijski center, je bil kozolec zaradi nevzdrževanja v tako slabem stanju, da ga ni bilo smiselno prestavljati. Želeli so si postaviti nov kozolec na novem kraju. Takratni slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel si je njihovo željo po postavitvi novega kozolca vzel k srcu in pomagal najti sredstva ter lokacijo, kar ni bilo lahko. Lokacijo so nazadnje dobili v Henleyu ob Temzi, ki je lepo obrečno mestece, pobrateno z Bledom. Po nasvetu muzeja Dežela kozolcev iz Šentruperta so našli odličnega tesarskega mojstra Damjana Bajca, ki je v sodelovanju z Dušanom Štepcem iz muzeja zasnoval zmanjšano različico Lahovega kozolca iz Migolice na Dolenjskem.

Mojstri so s svojo strokovnostjo in učinkovitostjo naredili velik vtis na navzoče – lokalne pomagače in mimoidoče, ki so od vsega začetka imeli veliko zanimanje za novo pridobitev in odobravanje. Praktično vsak mimoidoči se je ustavil in povprašal, kaj se dela, in zadovoljno prikimaval k novi pridobitvi. Kužki so si zvedavo ogledovali početje in začeli označevati svoj teritorij, eden pa je pregloboko pogledal v jamo za temelje – na srečo v njej še ni bilo betona.

Zdaj imajo lokacijo, kjer se lahko Slovenci, ki živijo v Angliji, in prijatelji spet zbirajo na piknikih in upajo, da bo kozolec tudi sicer pomagal širiti vedenje o Sloveniji ter spletati niti prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Britanijo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste