Čeprav tudi sladki krompir izkopljemo iz zemlje in nas po obliki spominja na navadni krompir, nima z njim nič skupnega. Zato mu pogosto delamo krivico, ker naj bi bil zaradi »škroba« na seznamu manj zdravih živil. Ne gre za na novo odkrito zelenjavo, le pri nas je nepoznan, v Južni in Srednji Ameriki pa ga uporabljajo že več kot 4500 let. K nam pa ga ni prinesel nihče drug kot Krištof Kolumb.
Vir vitaminov in antioksidantov
Sladki krompir je na našem tržišču že kar nekaj časa, a le počasi pridobiva na veljavi in še to zgolj med mlajšo populacijo, ki jih zanima trend zdravega načina življenja. A naj vam povemo, da je to škrobno živilo izjemno bogato s prehranskimi vlakninami, hkrati pa vsebuje veliko antioksidantov iz skupine karotenoidov. V njem najdemo veliko vitamina A, kalija pa tudi nekaj kalcija, prav tako pa tudi fitokemikalije, na primer kvercetin, ki ima močno protivnetno delovanje.
Vir vitamina B6
Sladki krompir je zakladnica vitamina B6, ki zmanjšuje raven homocisteina v našem telesu. Tega povezujejo s številnimi degenerativnimi boleznimi. Z zmanjšanjem njegove vrednosti v telesu tako posledično zmanjšamo tudi tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni, predvsem razvoj srčno-žilnih obolenj, ki predstavljajo najvišji delež bolezni, povezanih s staranjem.
KROMPIRJEV NI TREBA LUPITI
Dovolj bo, če krompir pred kuhanjem ali pečenjem skrbno operemo in po potrebi oščetkamo. Sicer jih lahko uživamo z lupino, ki vsebuje številne koristne snovi.
Vir vitamina C
Kot vemo, ima vitamin C pomembno vlogo v našem telesu, predvsem v času prehladnih obolenj in obdobjih, ko je zaradi zunanjih vplivov naš imunski sistem na udaru. Vitamin C nas ščiti pred napadom virusov in bakterij ter sodeluje pri tvorbi kostnine, skrbi za dobro prebavo ter proizvodnjo belih krvničk. Pomaga pri celjenju ran in sodeluje pri tvorbi kolagena, zahvaljujoč kateremu je naša koža mladostna in napeta. Vitamin C nam pomaga tudi, da se uspešno soočamo z vsakodnevnim stresom.
Dober vir železa
Sladki krompir je tudi odličen vir železa, minerala, ki skrbi za zalogo energije. Prav tako je nepogrešljiv pri proizvodnji belih krvnih celic, zagotavlja večjo odpornost na stres in podpira delovanje imunskega sistema ter skrbi za metabolizem beljakovin.
Magnezij, mineral, ki sprošča
S porcijo sladkega krompirja bomo zaužili tudi precejšnje količine magnezija, minerala, ki pomirja in sprošča. Magnezij ravno tako skrbi za zdravo srce, kri, kosti, mišice in živčni sistem. Nepogrešljiv je pri uravnoteženi prebavi in po težjih fizičnih kot tudi psihičnih naporih.
Vir kalija
O kaliju sicer le redko govorimo, a naj povemo, da je kalij za naše telo še kako pomemben, saj skrbi za optimalno delovanje našega srca. Kalij zmanjšuje otekline, v telesu pa je pomemben tudi zato, ker nadzoruje delovanje ledvic.
Dietno živilo
Res je, da sladki krompir vsebuje tudi nekaj sladkorjev, a ti se počasi sproščajo v krvni obtok ter tako skrbijo za enakomeren dotok energije, brez nenadnih hitrih dvigov in padcev krvnega sladkorja. Zato ga priporočajo tudi diabetičnim bolnikom. Sladki krompir vas bo tudi hitro nasitil, zaradi česar je primeren tudi za hitro malico.
Vir karotenoidov
Karotenoide sicer poznamo predvsem iz korenčka, a jih najdemo tudi v sladkem krompirju. Ti so še posebej koristni za ostrino našega vida, prav tako pa krepijo imunski sistem in nas varujejo pred rakavimi obolenji ter zavirajo procese staranja.
Do krepkega zdravja z zdravim črevesjem
Vlaknine in antioksidanti, ki jih najdemo v sladkem krompirju, ugodno vplivajo na naše zdravje. V sladkem krompirju najdemo dve vrsti vlaknin, ki so topne in netopne. Naše telo ne more popolnoma prebaviti nobene od naštetih, zato ostanejo v prebavnem traktu in zagotavljajo številne koristi za črevesje. Nekatere vrste topnih vlaknin absorbirajo vodo in mehčajo blato, medtem ko netopne vlaknine ne absorbirajo vode, a dodajajo volumen.
Gorivo za črevesje
Določene netopne in topne vlaknine lahko s pomočjo bakterij fermentirajo v debelem črevesu. Tako nastanejo spojine, ki jih imenujemo maščobne kisline kratke verige, ki so odlično gorivo za celice črevesne sluznice, ki jo ohranjajo zdravo in močno. Redno uživanje hrane, bogate z vlakninami, zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu in pripomore k rednemu gibanju črevesja. Pomembna dodana vrednost so tudi antioksidanti v sladkem krompirju.