V svojih dvajsetih letih se je Adam Liaw podal na največjo pustolovščino svojih mladih let. Spakiral je kovček (skupaj s svojo diplomo iz prava) in odprl trgovino na Japonskem. V naslednjih sedmih letih se je naučil jezika, se zaljubil v Japonko in se navdušil nad kulinarično kulturo, ki zasenči vse druge. Zdaj se Adam vrača v državo, ki je prva zanetila njegovo strast do hrane. Od zamrznjenih ribnikov Hokaida na severu do večkulturnega otoka Okinava na jugu – Adama bomo spremljali na poti, kjer bo spoznal lokalne pridelovalce, kulinarične legende in kuharske mojstre ter spoznali recepte, ki jih lahko vsakdo pripravi doma.
Najpreprostejše jedi
Noben drug narod se ne more primerjati z japonskim spoštovanjem in skrbjo do priprave tudi najpreprostejše jedi. Klasične sestavine, kot so miso, sake, mirin, daikonska redkev in alge kumbe, so osnova za večino tradicionalnih jedi, toda Adam hkrati ves čas raziskuje spreminjajočo se kulinariko. Vse od najbolj slastne in zdrave hitre hrane do gurmanske juhe iz gorske zemlje. In tu so še morski sadeži: ne samo slastni tun in kraljevi raki, ampak tudi abalon, morski ježek ali celo morski polži – vse pa je pripravljeno tako, da je prava paša za oči in slavje za brbončice. V državi, polni izvrstnih kuharjev in izbranih kulinaričnih junakov, jih nekaj izstopa iz množice. Adam se bo srečal z bivšimi bejzbolskimi igralci in sumoborci, ki so svojo ljubezen do dobre hrane spremenili v povsem novo kariero. V največji navdih pa mu je mogoče prav proizvajalec sojine omake, ki je v katastrofalnem cunamiju leta 2011 rešil življenje skoraj vsem svojim zaposlenim.