STARODAVNA TRADICIJA

Od kod in zakaj imamo običaj martinovanja?

Tea Dečman
6. 11. 2021, 20.15
Deli članek:

Martinovo je praznik, ki sega v čas pred Kristusom, ko so se poganski predniki v jesenskih slavjih zahvaljevali bogovom za dobro letino, hkrati pa so prosili za obilje v prihodnjem letu.

Dreamstime
Poleg vina je ta dan na mizi tudi posebna hrana.

V naše kraje je tradicija praznovanja godu svetega Martina prišla iz nemških dežel. Tam je bila navada, da so se vaščani zbrali v vinski kleti, pokusili mlado vino in izmenjali mnenja o letini. Seveda pa ni ostalo le pri pijači, na mizi je moralo biti tudi meso. Ob tej priložnosti so se zahvalili za pridelek in prosili za uspeh še v prihodnjem letu. Danes dan svetega Martina pri nas zaznamuje ljudski rek ‘Svet' Martin nar'di iz mošta vin’. Do tega dne se mošt namreč obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.

KDO JE MARTIN

Sveti Martin je svetnik, ki je bil znan po svoji skromnosti. Bil je rimski vojak, ki je posvetil svoje življenje revežem in je pozneje postal škof v francoskem mestu Tours. Legenda pravi, da je prav zaradi svoje skromnosti sprva zavrnil škofovsko mesto. Ko so mu nameravali sporočiti, da je postal škof, se je skril med gosi, te pa so ga z gaganjem izdale. Zato na martinovo na mizi ne sme manjkati gos.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

STA
»Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.«

OBREDI IN OBIČAJI

Včasih so na martinovo pastirjem po hišah darovali hlebčke, vedeževali in prerokovali so iz gosje prsne kosti ter napovedovali prihodnjo letino in vreme: »Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.« V Beli krajini so pokojnikom v zidanicah puščali majolike z vinom in kozarce, v Halozah pa na mizi ostanke vseh jedi, da bi bilo tudi prihodnje leto obilno. Ponekod po Sloveniji še ohranjajo nekaj običajev, povezanih s tem praznikom. Kot narekuje tradicija, je vino treba blagosloviti, zato se številni vinogradniki še danes našemijo v škofe in opravljajo malce hudomušne obrede za blagoslov vinogradov in vina. V Goriških brdih na primer za blagoslov na sod postavijo jabolko z zelišči. Če se to lepo posuši, je to znak za dobro letino prihodnje leto.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025