rumeno zlato azije

Spoznajte zdravilne koristi kurkume in zanimive možnosti uporabe

Mare Koren
3. 10. 2021, 21.11
Deli članek:

Če je kurkuma še pred nekaj leti veljala za eksotični dodatek k jedem, jo danes številni radi uporabljajo. Drži se je slogan rumeno zlato Azije, je zelišče, ki je vse bolj priljubljeno tudi kot superživilo ali prehransko dopolnilo.

Dreamstime
Učinki kurkume so še posebej opazni pri zdravljenju vnetij.
Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, je učinkovito zdravilo pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

Kurkumo prepoznamo po izraziti rumeni barvi in nekoliko grenkem okusu, če jo pokusimo presno. Spada med osnovne začimbe, ki jih uporabljamo za pripravo karijev, uvršča pa se v isto družino kot ingver. Poleg kulinaričnih namenov se kurkuma že stoletja pogosto uporablja tudi v medicini in lepotne namene.

Njen vpliv je skoraj vsestranski

Z rednim uživanjem kurkume lahko precej izboljšamo zdravje. Z njeno pomočjo lahko močno zmanjšamo tveganje za številne bolezni, mnoge tudi hitro preprečimo oziroma jih odpravimo. Učinki kurkume so še posebej opazni pri zdravljenju različnih vnetij, izboljša kognitivne sposobnosti, zmanjšuje tveganja za nastanek diabetesa in različnih vrst raka, pomaga vzdrževati prožne sklepe, podpira zdravje jeter, krepi imunski sistem in še bi lahko naštevali.

Zasluga gre kurkuminu

Najpomembnejša sestavina kurkume je kurkumin, ki poskrbi za značilno rumenkasto barvo in ima številne pozitivne vplive na zdravje. Zdravilni učinki dokazujejo, da gre za močan antioksidant, ki varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Kurkumin naj bi bil tista sestavina, ki spremenjene celice ustavi in jih uniči ter tako prepreči, da bi se širile po telesu. Kurkumin je znan tudi po tem, da stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Tako poskrbi, da so jetra zaščitena pred strupi, ki jih dnevno vnašamo v telo. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, indijska medicina pa jo že tisočletja uporablja za zdravljenje različnih vrst luskavice. Ker deluje tudi antiseptično in antibakterijsko, jo ajurvedski zdravniki uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin.

Dreamstime
Zasluge kurkume gredo predvsem kurkuminu, močnemu antioksidantu.

Koliko kurkume lahko zaužijemo?

Seveda ni pametno pretiravati z uživanjem, tudi pri kurkumi je treba ubrati pravo mero. V kuhinji je seveda več kot dobrodošla, prav tako v medicini, a priporočena dnevna količina je ena polna čajna žlička na dan, kar je približno štiri grame. Količino razdelite na tri dele in jo tako smiselno uživajte čez dan. Za preventivo in krepitev zdravja bo dovolj že pol grama kurkume na dan. Sicer velja, da je kurkuma varna za uživanje, pazljivi naj bodo le tisti, ki uživajo zdravila za trombocite, in nosečnice. Nekateri imajo tudi blage alergijske reakcije ob uživanju kurkume, kot je srbečica. V teh primerih naj jo nehajo uporabljati.