Naravna barvila, izdelana iz ostankov hrane, ki bi jih sicer kompostirali ali celo zavrgli, nam nenadoma prebudijo na stotine ustvarjalnih idej. Z njimi lahko nadomestimo sintetična kemična barvila, ki bi jih uporabili v raznih receptih za glazure, prelive in testo ter tudi tekstil, kot je volna, bombaž in platno. Barvamo pa lahko tudi druge materiale: papir, otroška barva, velikonočna jajca in mnogo drugega.
Ustvarjanje naravnih barvil iz živil temelji predvsem na pripravljenosti za eksperimentiranje z različnimi sestavinami, da bi videli, kakšne barve se bodo pojavile. Za začetek pa vam tu ponujamo nekaj pogostih ostankov hrane, ki nam pomagajo ustvariti določene barve.
Barvanje tkanine
Z naravnimi barvami iz živil lahko ustvarimo čudovite in enkratne odtenke za naša oblačila, tkanine in prejo. Naravna vlakna pa bomo morali pred tem dodatno pripraviti, da se bo barva dlje obdržala. Pri barvanju tkanin je treba zato uporabiti fiksirno sredstvo, jedkalo. Kako ustvarimo prekrasne tkanine obarvane z naravnimi barvami, ki bodo tudi obstojne?
Pri barvilih iz sadja bomo tkanino pred barvanjem kuhali eno uro v slani vodi (razmerje približno 1:16).
Pri ostalih rastlinskih barvilih pa bomo tkanino najprej kuhali eno uro v kisli vodi (razmerje približno 1:4).
Po pretekli uri kuhanja tkanino previdno speremo v hladni vodi. Odvečno vodo nežno ožamemo in tkanino nato takoj namočimo v naravno barvilo. Pustimo, dokler se ne navzame želenega odtenka barve. To bo trajalo mogoče tudi več ur, čez noč ali celo 24 ur. Naslednji dan tkanino splaknemo pod hladno vodo, dokler ta ni čista. Obesimo, da se posuši na zraku ali v sušilnem stroju (brez tkanin druge barve).
Fiksiranje
Čeprav je za barvanje tkanin potrebno fiksirno sredstvo, je uporaba nekaterih lahko nevarna. Železo, baker, kositer, ki imajo fiksirne lastnosti, so lahko tudi strupeni - zato se priporoča raje uporabo soli in kisa - naravnih utrjevalcev, kot je opisano zgoraj. Ne glede na to, katero fiksirno sredstvo in naravne izdelke bomo uporabili, moramo poskrbeti, da bomo vedno uporabili ločen pribor, ki bo namenjen le temu opravilu. Nikar ne uporabljajte loncev in druge posode, ki jo uporabljate za pripravljanje hrane.
Pri barvanju tkanine ne pozabite na gumijaste rokavice, sicer se bodo tudi roke obarvale.
RDEČA PESA
Ostanke gomolja, olupke in vršičke rdeče pese shranimo, da iz njih pridobimo bogato rožnato-rdečkasto barvo. Ta barva pogosto sčasoma zbledi s tkanine, se pa dobro obnese pri kratkotrajni uporabi, kot je barvanje pirhov, prelivov ali testenin.
AVOKADO
Namesto da bi lupino in peško odvrgli, jih shranimo v zamrzovalnik. Z ostanki pet ali šest avokadov bomo že lahko obarvali manjše projekte. S kuhanjem olupkov avokada dobimo barve od tople breskve do svetlo rožnate.
ČEBULA
Čebulni olupki vsebujejo lastne fiksative, zato predhodna obdelava tkanin ne bo potrebna. Iz lupin rumene čebule dobimo rumeno-oranžno barvo, iz lupin rdeče pa bledo oranžno z rožnatimi odtenki.
LIMONE
Sesekljane limonine lupine bodo poskrbele za nežno rumeno barvo.
ŠPINAČA
Listi špinače, tudi ovele, nam nudijo široko paleto zelenih odtenkov, od nežne svetle zelene do globoke temno zelene. S povečevanjem količine špinače se bo barva poglobila in potemnila.
BOROVNICE
Iz borovnic nastane svetlo modra ali rahlo vijoličasta barva - odvisno od koncentracije plodov.
RDEČE ZELJE
Listi rdečega zelja, ko jih skuhamo v vodi, ustvarijo temno vijoličast odtenek. Tkanine se tega barvila težko navzamejo, bo pa idealno za barvanje kratkoročnih projektov, kot so glazure in domače testenine.