Vsak lahko fokačo okrasi in začini po svojem okusu in tako nastanejo prave družinske umetnine, ki jih bomo z veseljem tudi pojedli.
Kaj vse spada na dekorirano fokačo?
Paprika, čebula, mlada čebula, peteršilj, bazilika, češnjev paradižnik, olive, kapre, rožmarin, timijan, sušene mesnine, parmezan, paradižnik in še marsikaj.
Potrebujemo:
- 450 ml tople vode
- 1 žlica sladkorja
- 7 g aktivnega suhega kvasa
- 150 ml oljčnega olja
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica grobe soli
- 650 g moke za kruh
- 2 žlici sesekljanega svežega rožmarina
- izbrana dekoracija
Postopek:
- Toplo vodo razdelimo v dve posodi, v prvo, večjo, zamešamo kvas in sladkor, premešamo in pustimo da se speni.
- V spenjeno zmes dodamo 200 g moke in začnemo mešati z nastavkom za kruh. Vztrajamo z mešanjem pri nizkih obratih dokler ne dobimo gladke zmesi. Dodamo preostalo vodo, 50 ml oljčnega olja, čajno žličko soli in polovico preostale moke. Še vedno mešamo pri nizkih obratih.
- Počasi dodajamo preostalo moko in konstantno mešamo, dokler se testo ne odlepi od sten sklede. Če je še vedno preveč lepljivo, lahko dodamo nekaj žlic moke. A pozor, testo mora ostati zelo mehko.
- Nadaljujemo z mešanjem, dokler testo ne postane elastično zaradi glutena. Takrat ga vzamemo iz sklede in ga še dve minuti gnetemo ročno na pultu.
- Prenesemo ga nazaj v skledo s približno žlico oljčnega olja. Pokrijemo ga s plastično folijo in pustimo vzhajati na toplem 1-2 uri oziroma dokler se ne podvoji v velikosti.
- V pekač nanesemo toliko oljčnega olja, da ustvarimo sloj, ki popolnoma prekrije dno. Nekaj oljčnega olja si nanesemo tudi na roke, potegnemo testo iz sklede, ga položimo v pekač in začnemo raztezati s prsti. Če se nam pri tem testo močno krči, ga za približno 15 minut pustimo počivati, preden ga ponovno raztegnemo.
- Tako raztegnjeno testo v pekaču pokrijemo s folijo in ga čez noč postavimo v hladilnik.
- Naslednji dan, ko smo pripravljeni na peko, ga vzamemo iz hladilnika in najprej pustimo približno 30 minut na sobni temperaturi, da se ogreje. Z naoljenimi prsti nato ustvarimo značilne vdolbine v površini, tam se bo lahko nabralo oljčno olje.
- Po vrhu prelijemo s preostalim oljčnim oljem, dokler se ga v vseh jamicah ne nabere vsaj nekaj. Po vrhu potresemo grobo sol.
- Po želji jo okrasimo z zelenjavo in zelišči, ki jih tudi premažemo z oljčnim oljem, da se ne zažgejo.
- V pečici segreti na 220 stopinj Celzija pečemo 20-25 minut oziroma dokler se kruh ne lepo zlato obarva.
- Serviramo še toplo. Ostanke hranimo v hladilniku in jih nato sproti pogrejemo v pečici.