Po avokadu na opečenem kruhu ter tisoč in eni različici barvitih skled s kosmiči, ki jih vplivneži pripravljajo za zajtrk - ali samo za objektiv, še vedno nismo povsem prepričani – smo zdaj priča še enemu mavričnemu prehranskemu trendu, ki pa je nekolikšno presenečenje, saj ni tradicionalno veganska kreacija.
Najnovejša modna muha v svetu prehrane za zdravje in dobro počutje je tako imenovano zlato mleko, ki se v vseh svojih različicah bohoti na družbenih omrežjih. In kot bi po imenu lahko sklepali, vsebuje kravje mleko (seveda ga lahko nadomestimo tudi z mandljevim, riževim, sojinim itd.).
A zlato mleko je veliko več kot najnovejši trend, pravzaprav nikakor ni novo, saj ga pijejo že vsaj 4000 let. Gre za napitek, ki izhaja iz ajurvedske tradicije in je običajno narejen iz mešanice medu, cimeta in - seveda - mleka.
Napitek se uporablja v starodavni holistični praksi kot zdravilo proti nespečnosti in se običajno zaužije tik pred spanjem.
Eno od temeljnih načel ajurvede je iskanje usklajenega pristopa k umu, telesu in duši, pri čemer je dober spanec očitno pomemben del tega. Zato so iznašli zlato mleko, ki ga mnogi obožujejo tudi zaradi njegove učinkovitosti proti stresu.
Tradicionalno zlato mleko je dobilo svoje ime po barvi, ki mu jo dajeta cimet in med, in se je razvilo v nemalo različic, ki jih lahko danes občudujemo na estetsko zelo privlačnih fotografijah. Mleko je namreč odlična bela podlaga, ki sprejme vsako naravno in umetno barvilo. Barviti dodatki pa nimajo le estetske funkcije, pač pa se dodajajo zaradi specifičnih blagodejnih učinkov. Matcha za zeleno barvo, rdeča pesa za rožnato, kurkuma za živo rumeno.
Pozitivni učinki
- Pomirja in sprošča.
- Spodbuja miren spanec.
- Uravnava hormone.
- Blaži stres.
- Podpira imunski sistem.
Najpogostejše sestavine
- Mleko ali njegove alternative: rižev, sojin, mandljev, ovseni ali kokosov napitek.
- Adaptogene rasline, kot so ašvaganda, maca ali reishi.
- Sladila brez rafiniranega sladkorja, kot so javorjev sirup, med, agavin sirup.
- Zelišča ali posušeno cvetje, kot so vrtnice, sivka in kamilica.
- Začimbe, kot so kurkuma, cimet ali kardamom.
- Zdrave maščobe, kot sta nerafinirano kokosovo olje ali ghee.
Splošni recept
Vse želene sestavine, ki smo jih izbrali glede na želje in potrebe, zmešamo in rahlo segrejemo na počasnem ognju. Če uporabimo sestavine, ki niso zmlete v prah, po segrevanju mleko precedimo in nato spet vse dobro premešamo.
Recept za klasičen okus
- mleko
- ingver v prahu
- cimet v prahu
- ekstrakt vanilje
- mlet muškatni orešček
- mlet kardamom
- ašvaganda
- črni poper v prahu
- javorjev sirup/med
Z okusom višnje
- mleko
- višnjev sok
- cimet v prahu
- vaniljev ekstrakt
- mlet muškatni orešček
- mlet kardamom
- ašvaganda
- javorjev sirup/med
Z vonjem sivke
- mleko
- ašvaganda
- prečiščeni popki sivke
- med