Zanimivosti

PODAJTE SE NA ŽAR POPOTOVANJE PO SLOVENIJI Z ŽAR LEGENDAMI

Oglasno sporočilo
5. 7. 2021, 10.07
Posodobljeno: 5. 7. 2021, 10.07
Deli članek:

Lidlove žar legende vsako leto postrežejo s kopico uporabnih žar trikov, s katerimi bodo vaši pikniki res nepozabni. Predstavljamo vam žar potovanje po Sloveniji, v okviru katerega sta se Lidlovi žar legendi Darko in Miha do danes ustavila že v Piranu, Bledu in Štanjelu.

Brancin v piranski soli in lignjeva solata na žaru

Pri svojem osvajanju Slovenije Darko in Miha nista mogla mimo tega, da bi ob lepih dneh žar prižgala na slovenski obali, s pogledom na čudovit Piran. Pripravila sta odličnega brancina v piranski soli skupaj z solato, ki ji je dodan ligenj – z žara, seveda. Kako ju pripraviti?

Za ribo v soli boste potrebovali:

  • 1kg brancina (ali orade)
  • 3 kg soli

Za orjaškega lignja v solati potrebujete:

  • 2 kg lignjev
  • 2 korenčka
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 3 vejice petršilja
  • 1 dl belega vina
  • 2 dl olivnega olja
  • 1 por
  • 150 g sušenega paradižnika
  • 100 g črnih oliv
  • 10 zrn popra
  • 3 lovorjeve liste
  • 2 limeti
  • 1 žlico balzamičnega kisa
  • 300 g krompirja
  • Sol

Priprava:

Brancina znotraj očistimo, luske pa pustimo. Sol v posodi zmešamo z malo vode, da dobimo teksturo mokrega snega. Dno pekača prekrijemo s soljo, do višine približno enega centimetra, nanjo položimo ribo in jo s preostankom soli popolnoma prekrijemo. Žar segrejemo na 180 stopinj, vanj položimo pekač z ribo in v pokritem žaru pečemo 30 minut.

Na grobo narežemo čebulo, korenje, zeleni del pora in česen, ter vse skupaj prepražimo na vročem olju. Po približno petih minutah  dodamo lovke orjaškega lignja ter zalijemo z belim vinom. Dodamo list lovorja. Na srednjem ognju počasi dušimo lovke do mehkega. Ko je končano, posodo odstavimo in pustimo, da se ohladi. Skuhamo krompir, ga pustimo, da se ohladi na ga narežemo na male kocke. V skledi zmešamo krompir, sesekljane olive, na tanke rezine narezan sušen paradižnik in por, ki smo ga prej na rahlo podušili ter narezali na tanke rezine. Ohlajene lovke na hitro popečemo na žaru, narežemo, dodamo ostalim sestavinam in vse skupaj začinimo z limeto, oljem , česnom in soljo.

Gorenjske marinirane perutničke

Pri svoji odpravi na Gorenjsko so Lidlove Žar legende pripravile klasiko piknikov - perutničke - na poseben, gorenjski način. Preverite recept za perutničke v dveh nenavadnih marinadah, hruškovi in smrekovi - ja, prav ste prebrali!

Za pripravo perutničk v smrekovi marinadi potrebujete:

  • 0,5 kg piščančjih perutničk
  • 8 g hrena
  • 8 g gorčice
  • 25 g smrekovega medu
  • 1 šalotko
  • 1 česen
  • ščepec popra
  • ščepec suhega rožmarina
  • ščepec soli

Za pripravo perutničk v hruškovi marinadi potrebujete:

  • 10 g ketchupa
  • 1 šalotko
  • 6 g mletega čilija
  • 3 v rumu namočene suhe tepke
  • 1 česen
  • 25 g medu
  • 5 ml Worcester omake

Priprava:

Postopek za perutničke v smrekovi marinadi:

Perutničke temeljito operemo in osušimo s papirnato brisačo. V posodi zmešamo sestavine za marinado in z njimi premažemo perutničke. Marinirane perutničke denemo v plastično vrečko, ali zavijemo v kuhinjsko PVC folijo in jih 48 ur pustimo v hladilniku. Perutničke postavimo na žar, ko ima ta 180 stopinj in jih pečemo približno 8 minut na vsaki strani, seveda odvisno od same velikosti perutničk.

Postopek za perutničke v hruškovi marinadi:

Oprane in posušene perutničke posolimo in jih pustimo v hladilniku 24 ur. Za marinado na vroči ponvi, v oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano šalotko, ji dodamo drobno sesekljan česen, da zadiši, nato pa še narezane tepke. Po treh minutah dodamo še kečap, med, čili in Worcester omako. Marinado kuhamo na zmernem ognju in jo reduciramo do primerne gostote. Perutničke po 24-ih urah vzamemo iz hladilnika in jih mariniramo tik pred peko. Položimo jih na segret žar in jih pečemo 8 minut na vsaki strani pri 180 stopinjah.

Poleg perutničk postrežemo solato iz kumaric in sveže smetane ter na žaru popečen koruzni kruh.

Kraški "šiš čevap"

Žar legende so se pred kratkim mudile še na Krasu - Darko in Miha z vami delita recept za kraški "šiš čevap", ki bo zagotovo navdušil vaše omizje.

Za pripravo "šiš čevapa" potrebujete:

  • 1 kg mletega mešanega mesa
  • 6 g soli
  • 6 g popra
  • 6g tolčene paprike
  • 2 šalotki
  • ščepec šetraja
  • 150 g kraški zašinek
  • 200 g ovčjega sira

Priprava:

Meso posolimo, dodamo vse suhe začimbe in dobro pregnetemo. Maso pustimo počivati v hladilniku 12 ur. Na kraškem zašinku prepražimo šalotko in jo vmešamo v odležano meso. Na koncu dodamo nariban ovčji sir in ponovno dobro pregnetemo ter pustimo počivati še 12 ur. 

Maso oblikujemo po nabodalu, kot malenkost večji čevapčič - »šiš čevap«. Pečemo ga pri zmerni do visoki temperaturi od 8 do 10 minut. Poleg se izvrstno prileže lepinja in sveža grška solata.

Za še več zanimivih nasvetov in slovenskih žar receptov spremljajte Žar legende še naprej - morda pa se bodo prihodnjič ustavile prav pri vas!