In kaj je vaša prva asociacija, ko pomislite na piknik? Večina bo na to vprašanje verjetno odgovorila s čevapi!
Ni piknika brez te balkanske klasike iz mletega mesa. Osnova za najboljše čevapčiče je teletina, ki ji, da dobimo več okusa, mehkobe in sočnosti, dodamo malo svinjine, ovčetine ali govedine.
Poleg izbire mletega mesa so zelo pomembne tudi začimbe – obvezni so sol, poper ter česen, lahko pa dodamo če drobno sesekljano čebulo, mleto papriko, govejo juho. Še eno zlato pravilo: bolj ko gnetemo meso, boljši so čevapčiči. Po bosanskem izročilu bi ga morali gnesti kar 30 minut, nato pa čez noč pustiti počivati v hladilniku.
Ko je meso pripravljeno, oblikujemo poljubno velike svaljke, ki jih nato spečemo na žaru. Klasično jih serviramo s svežo belo čebulo, lepinjo, ajvarjem in gorčico, odlično pa se zraven priležejo tudi pečene paprike, šobska solata ali katera od drugih slastnih prilog, ki bo krasila vašo piknik mizo.