Bogata in okusna holandska omaka, slana in okusna slanina, prefektno poširana jajca in puhasti, a še vedno hrustljavi toast ali popečena polovica kajzerice.
Komu se na ta način pripravljena jajca lahko zahvalijo za svoje ime, ni popolnima jasno. Nekateri jih povezujejo s papežem Benediktom XIII., ki naj bi bil obseden z jajčnimi jedmi. Drugi jih pripisujejo kot "izum" za odpravljanje akoholnega mačka, ki naj bi ga iznašel neki Lemuel Benedict, borzni posrednik, potem ko je malo preveč "zalil" uspešen posel. Tretji jih povezujejo z Benedictom Arnoldom iz ameriške osamosvojitvene vojne proti Britancem v 18. stoletju.
Kakorkoli že, jajca Benedikt so krasen obrok za začetek dneva. In če morda današnjega, ki je posvečen prav tej jedi, niste začeli z njimi, pa lahko to storite tudi jutri. Ali pa kadarkoli ...
Kako jih pripravite?
Jajca najprej poširate - to pomeni, da jih skuhate do mehkega tako, da njihov rumenjak ostane tekoč. Kako to dosežete? Kuhajte jih dve do tri minute (večja tudi do 4 minute) v vodi, katere temperaturo ohranjate tik pod vreliščem. Potem jajca prelijte z zelo mrzlo vodo.
V času, ko se kuhajo, opecite toast ali polovičko kajzerice in narežite rezino slanine, ki jo lahko popečete, ali rezino pršuta ali pa dimljenega lososa.
Ko so jajca kuhana, pripravite holandsko omako. To pripravite tako, da penasto stepete dva rumenjaka in vanju vmešate limonin sok ali malo kisa.
Posebej stopite približno 250 g masla in ga stopljenega previdno vmešajte v stepena rumenjaka. Nastati mora gosta, majonezi podobna omaka, ki jo začinite s soljo.
Na opečeni kruh položite najprej rezino slanine, nanjo previdno položite olupljeno kuhano jajce in prelijte s holandsko omako.
Okrasite lahko z rukolo, drobnjakom, peteršiljem ...
Lahko pa dodate tudi prilogo iz listov mlade špinače, ki jih na hitro "posušite" na malo maščobe in posolite.