Kulinaričnim kuriozitetam in odkritjem "korona dobe", kakršni so bili kruh iz droži, pisani kruhki, kava dalgona ali švedske mesne kroglice se je pridružila morda najbolj nenavadna od vseh - ocvrta voda.
Ja, prav ste prebrali. Ideja sicer izvira še iz predkoronskih časov. Leta 2016 jo je izumil inovativni kuhar in YouTuber Jonathan Marcus, ki jo je ustvaril za dogodek, imenovan "Neumno sranje, ki ga nihče ne potrebuje in strašne ideje Hackaton 2.0". zdaj pa je postala huronski hit na družabnih omrežjih, posebej na Tik Toku.
Kako narediti ocvrto vodo? Preprosto - potrebujete kalcijev alginat, sicer prehranski dodatek, znan tudi pod oznako E404, želatinasto sredstvo, ki okoli vode naredi membrano. Potem tako nastalo kroglico povaljate v moki, stepenem jajcu in drobtinah, ocvrete v fritezi do lepe zlatorumene barve ... Et voilà! kot bi rekli vrhunski kuharski mojstri.
Vendar pa zadeva ni tako zelo nedolžna. Pravzaprav je zelo nevarna. Kajti če kroglica v vročem olju poči (če se vam seveda to ne zgodi že med paniranjem), bo to sprožilo burno reakcijo, pravzaprav eksplozijo, in olje lahko raznese daleč naokoli in vas močno opeče.
Prav tako avtor ne priporoča, da ocvrto vodo poskusite takoj, ker si boste opekli jezik. "Sicer pa niso posebej okusne," je priznal.