OREHOVA POTICA IZ PIRINE MOKE
Sestavine za testo:
300 g polnozrnate pirine moke
20 g kvasa
2 žlici mlačnega mleka
2 žlici moke
1 žlička trsnega sladkorja
1 jajce
40 g masla
40 g trsnega sladkorja
1 žlica ruma
1–2 dl mleka
bio limonina lupinica
sol
Sestavine za orehov nadev:
200 g orehov
1 dl mleka
150 g trsnega sladkorja
1 jajce
bio limonina lupinica
cimet, rum in rozine, namočene v rum
Priprava:
V skledo damo moko, v sredino naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, ga posujemo z žličko sladkorja, prilijemo mleko, posujemo z moko in pustimo, da vzhaja. Medtem zmešamo maslo, sladkor in jajca. Ko kvasni nastavek naraste, dodamo sol, limonino lupinico in mleko. Mleko dodajamo previdno, saj je količina odvisna od moke. Zamesimo ne premehko testo, ki mora biti gladko. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja.
Medtem pripravimo nadev. Zmlete orehe polijemo z vročim mlekom, dodamo sladkor, dišave, rumenjak, stepen sneg in rahlo premešamo. Če je nadev preredek, ga posujemo s suhimi orehi. Zvaljamo vzhajano testo, ga namažemo z nadevom, posujemo z rozinami in zvijemo. Potico damo v model in pustimo vzhajati pol ure na toplem. Nato jo premažemo z mlekom ter damo v segreto pečico. Pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah.
Čas priprave: 2 uri
KOKOSOVA POTICA S ČOKOLADNIM TESTOM
Sestavine za čokoladno testo:
400 g pšenične moke
50 g kakava
30 g kvasa
100 g sladkorja
3 rumenjaki
2 dl mleka
70 g masla
sol
Sestavine za kokosov nadev:
500 g sladke smetane
400 g kokosove moke
200 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
3 rumenjaki
6 beljakov za sneg
Priprava:
V skledo damo moko, v sredino naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, ga posujemo z žličko sladkorja, prilijemo malo mlačnega mleka, posujemo z moko in pustimo, da vzhaja. Ko kvasni nastavek naraste, dodamo preostale sestavine: zmehčano maslo, sladkor, rumenjake, kakav, sol in mleko. Mleko dodajamo previdno, ker je količina odvisna od moke. Zamesimo ne premehko testo, ki mora biti gladko. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja.
Kokosovo moko polijemo z vročo sladko smetano, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, rumenjake, stepen sneg in rahlo premešamo. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo. Potico damo v model in vzhajamo. Premažemo jo z mlekom ter damo v segreto pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah Celzija.
Čas priprave: 2 uri
JABOLČNA POTICA
Sestavine za testo:
300 g pšenične bele moke
20 g kvasa
2 žlici mlačnega mleka
2 žlici moke
1 žlička sladkorja
1 jajce
40 g masla
40 g sladkorja
1 žlica ruma
1–2 dl mleka
bio limonina lupinica
sol
Sestavine za jabolčni nadev:
500 g naribanih jabolk
200 g masla
200 g sladkorja
2 jajci
cimet
klinčki, limonina lupina
Priprava:
Naredimo kvasni nastavek in ga damo na toplo vzhajat. Medtem zmešamo maslo, sladkor in jajca. Ko kvasni nastavek naraste, ga stresemo v posodo z moko in dodamo preostale sestavine. Mleko dodajamo previdno. Zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo, da vzhaja na toplem vsaj pol ure. Medtem pripravimo nadev. Jabolka prepražimo na maslu, da se osušijo. Ko se ohladijo, dodamo preostale sestavine za nadev in namažemo razvaljano testo. Zvijemo in damo v model, da vzhaja, premažemo z mlekom in pečemo slabo uro pri 180 stopinjah.
VEGANSKA POTICA Z ROŽIČEM
Sestavine za testo:
300 g pirine moke (2 1/2 skodelice)
1 dl mandljevega mleka
1 ščepec instantnega kvasa ali 1/4 kocke svežega kvasa
1 ščepec kurkume v prahu
40 g kokosovega olja ali masla (1/2 skodelice)
4 žlice kokosove smetane
lupinica eko limone
4 žlice kokosovega sladkorja
1 ščepec soli
Sestavine za nadev:
200 g rožičeve moke
1 naribano jabolko
naribana lupinica eko pomaranče
kanček ruma
4 žlice kokosovega sladkorja
200 ml kokosove smetane ali mleka
50 g kokosovega olja
2 žlički cimeta
2 žlički vanilje v prahu
1 ščepec soli
Priprava:
Najprej pripravimo kvasec. Žličko kvasa zmešamo s tremi žlicami toplega mandljevega mleka in eno žličko kokosovega sladkorja. Pustimo na strani, da zmes vzhaja. V skledi zmešamo suhe sestavine. V sredini naredimo vdolbinico, v katero dodamo mokre sestavine skupaj s kvascem. Dobro pregnetemo. Pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja (približno eno uro).
Medtem ko testo vzhaja, naredimo nadev. Rožič popražimo, da zadiši, dodamo mu vse ostale sestavine in premešamo. Če je masa pregosta, dodamo še kokosovo mleko; če je preredka, pa dodamo še rožičevo moko. Ko testo podvoji volumen, ga zvrnemo na pomokano površino in za prst debelo previdno razvaljamo v pravokotnik. Po njem previdno in vse do roba razmažemo ohlajen nadev.
Potico tesno zvijemo in previdno premestimo v namaščen model. Do dna jo na več mestih prebodemo z iglo (da izpustimo zrak) in pustimo, da ponovno vzhaja (okoli eno uro). Potico pečemo približno 30 do 40 minut pri 180 stopinj Celzija. Ko je pečena, jo še nekaj minut pustimo v modelu, potem pa jo preobrnemo na čisto desko (ki ne diši po čebuli!) in povsem ohladimo.
Čas priprave: 3 ure
LEŠNIKOVA PIRINA POTICA
Sestavine za testo:
1 dl ovsenega mleka
vrečka suhega kvasa ali vinskega kamna
250 g polnovredne pirine moke
pol čajne žličke soli (solni cvet)
bio limonina lupinica
40 g kokosovega sladkorja ali agavinega sirupa
0,5 dl ovsene ali riževe smetane
0,5 dl oljčnega olja
Sestavine za nadev:
200 g mletih lešnikov ali orehov ali kombinacija (po želji)
50 g ribanega kokosa
1 dl ovsenega ali riževega mleka
0,5 dl ovsene ali riževe smetane
1–2 žlici 100-odstotnega kakava v prahu ali rožiča
0,5 dl agavinega ali javorjevega sirupa
zlate rozine, temne marelice in datlji (prej namočimo v pomarančnem soku ali rumu)
kardamom v prahu
1–2 zamaška ruma
Priprava:
Najprej pripravimo nadev: lešnike na hitro pokuhamo v ovsenem ali riževem mleku in smetani. Dodamo ostale sestavine za nadev. Če je nadev preredek, mu lahko dodamo pirin zdrob. Nato se lotimo testa: kvas stresemo v mlačno rastlinsko mleko in pustimo vzhajati. Suhe sestavine zmešamo. V sredini naredimo vdolbinico, kamor damo mokre sestavine. Dobro pregnetemo, ločimo v dva hlebčka (za dve potici) in razvaljamo.
Testo namažemo z nadevom in zavijemo. Potico položimo v obložen pekač s papirjem za peko, ki ga namastimo s kokosovim maslom, lahko pa ga posujemo tudi z drobtinicami. Potico postavimo v pečico, segreto na 50 stopinj, za pol ure, da vzhaja. Nato pečico nastavimo na 200 stopinj in pečemo 20 minut. Čez 10 minut temperaturo zmanjšamo na 175 stopinj, zadnjih 10 minut na 150.
Čas priprave: 1 ura