1. Če bi primerjali sestavo šunke danes in pred dvajsetimi leti, bi ugotovili, da je zdaj šunka za 57 odstotkov bolj pusta in manj mastna kot v preteklosti. En obrok šunke, kar je približno 90 g mesa, vsebuje zgolj 140 kalorij, 6,5 g maščobe in 48 mg holesterola.
2. Gnjat pravimo tako svežemu mesu kot tudi sušenemu in prekajenemu, skratka obdelani šunki. Cela gnjat tehta do 10 kilogramov, bolje pa je izbrati majhne, do teže 6,5 kg, ker so manj mastne.
3. Gnjat ima značilno sladko aromo po orehih.
4. Slavno parmsko gnjat lahko jemo surovo, medtem ko je druge treba skuhati in speči. Tiste gnjati, ki jih prodajajo že kuhane, lahko še naprej dokuhamo ali dušimo.
5. Gnjat pečemo tako dolgo, dokler notranja temperatura (merjena s posebnim termometrom za meso) ne doseže 75 stopinj. Za orientacijo: glede na težo šunke lahko izračunamo čas njene peke tako, da upoštevamo za vsakega pol kilograma mesa 30 minut peke.
6. Da bi preliv čim globlje pronical v meso, vrhnjo plast mesa rahlo narežemo pred peko.