Zanimivosti

Šunka: V starih časih je bila precej drugačna!

M.K.
2. 4. 2021, 12.30
Deli članek:

Tu je šest zanimivosti o praznični šunki.

Profimedia
šunka

1. Če bi primerjali sestavo šunke danes in pred dvajsetimi leti, bi ugotovili, da je zdaj šunka za 57 odstotkov bolj pusta in manj mastna kot v preteklosti. En obrok šunke, kar je približno 90 g mesa, vsebuje zgolj 140 kalorij, 6,5 g maščobe in 48 mg holesterola. 

2. Gnjat pravimo tako svežemu mesu kot tudi sušenemu in prekajenemu, skratka obdelani šunki. Cela gnjat tehta do 10 kilogramov, bolje pa je izbrati majhne, do teže 6,5 kg, ker so manj mastne. 

3. Gnjat ima značilno sladko aromo po orehih

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

4. Slavno parmsko gnjat lahko jemo surovo, medtem ko je druge treba skuhati in speči. Tiste gnjati, ki jih prodajajo že kuhane, lahko še naprej dokuhamo ali dušimo. 

5. Gnjat pečemo tako dolgo, dokler notranja temperatura (merjena s posebnim termometrom za meso) ne doseže 75 stopinj. Za orientacijo: glede na težo šunke lahko izračunamo čas njene peke tako, da upoštevamo za vsakega pol kilograma mesa 30 minut peke

6. Da bi preliv čim globlje pronical v meso, vrhnjo plast mesa rahlo narežemo pred peko.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025