Družabna omrežja na Balkanu so se vnela zaradi nenavadne jedi iz srbskega Bora, zdaj pa je "specialiteta" doživela svoj "Boom" tudi na medmrežju.
Vse se je sicer začelo že pred kakšnimi desetimi leti v prodajalni bureka Košuta v Boru, ki je bila priljubljena med mladimi predvsem v zgodnjih jutranjih urah, ko so se vračali domov iz žurov. Nekdo od njih si je takrat v navalu lakote zaželel burek s pleskavico. Ta kombinacija je kmalu postala hit in dobila tudi ime: "hamburek".
Dolgo je bila samo lokalna posebnost, zdaj pa je postala pravi hit tudi na internetu. David Katanić iz Bora je fotografijo tega "gastronomskega čuda" poslal svojemu kolegu, ki ni verjel, da kaj takega obstaja, ta pa jo je objavil na Twitterju.
Kmalu se je vnelo. "Ali vam ni več nič sveto," se pridušajo nekateri, drugi pa želijo poskusiti to kombinacijo.
Razprava je postala tako ostra, da je srbski portal Telegraf v Bor poslal celo svojo ekipo, ki je obiskala Bor in o hambureku posnela tudi prispevek, ki si ga lahko ogledate pod člankom (v srbščini)
Je sirov burek sploh burek? Zakaj se mu obiskovalci iz ex-Yu smejijo?
In še zanimivost. Slovenci burek radi delimo na "sirov" in "mesni" (čeprav je pri nas poznan tudi "pizza burek", ki ga drugod ne poznajo). Vendar ime burek označuje samo tistega z mesom. Jed, ki jo v Sloveniji poznamo kot sirov burek, se v resnici imenuje "sirnica".
V Slovenijo prihajajoči ljudje iz držav nekdanje Jugoslavije pa so pogosto začudeni ali pa se smejijo, ko pri nas preberejo, da lahko pojedo "sirov burek". "Sirov" v bosansko-črnogorsko-hrvaško-srbskem jeziku namreč pomeni "surov".