V resnici so jajca eno najbolj hranljivih živil na svetu. Pravzaprav je jajce "hranilo življenja" saj mora vsebovati vse za življenje koristne snovi, da se življenje v njem lahko razvije.
Res je, da njegov rumenjak vsebuje večjo količino holesterola, zaradi katerega so jajca prišla na slab glas, vendar je holesterol spojina, ki je ključnega pomena za izgradnjo celičnih membran in nekaterih hormonov. Obstajata pa dve vrsti holesterola, slab (LDL) in dober (HDL). Prvi, ki nastaja v prekomerno obdelani hrani - recimo v ocvrtih jedeh - je odgovoren za nastanek žilnih oblog, drugi pa koristi telesu. In prav slednjega imajo jajca na pretek.
Jajca vsebujejo tudi precej koristnih, t.i. trans-maščob, precej vitamina D in B vitaminov, fosforja in selena, pa tudi kalcij in cink.
Z rednim uživanjem jajc lahko zagotovite telesu tudi dovolj železa, kar je posebej pomembno pri slabokrvnih ljudeh.
Ker so jajca tudi nasitna, vam tako pomagajo nadzorovati lakoto in lažje obdržati zdravo telesno težo. Jajca za zajtrk vam dlje časa ohranjajo tudi stabilen nivo krvnega sladkorja, tako da ne boste potrebovali sladkarij.
Zaradi spojine, imenovane holin, s katero so jajca bogata, so ključnega pomena za delovanje možganov. Študije so namreč pokazale, da uživanje več jajc med nosečnostjo in dojenjem stimulira razvoj in delovanje možganov pri dojenčkih. Redno uživanje jajc pa naj bi, po neki študiji Univerze v ameriški Severni Karolini, zmanjšalo tveganje za raka na dojkah kar za četrtino.
Jajca lahko uživamo na skoraj "nešteto" načinov - kot samostojno jed ali v kombinaciji z drugimi.
Tokrat vam ponujamo recept za
Tartina z jajcem in gobami
Potrebujete:
1 jajce
2 stroka česna, sesekljana
200 g svežih gob, narezanih na lističe
1 pest svežih špinačnih listov
1 rezino kruha po želji (ali toast)
1 rezino sira po želji
2 žlici olivnega olja
sol, poper
Priprava:
Na žlici olja prepražite gobe, da tekočina izpari. Dodajte česen in ko zadiši, dodajte špinačne liste - cele ali nasekljane - in pražite, dokler se ne osušijo. Solite in poprajte.
V toaster denite rezino kruha in jo zapecite.
Medtem, ko se toast pripravlja, na malo maščobe specite jajce tako, da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane še tekoč.
Ko je kruh dovolj zapečen, ga vzemite iz toasterja, ter nanj položite rezino sira, posujte z omako iz gob in špinače, na vrh pa položite pečeno jajce.
Vse skupaj lahko posujete še z drobno nasekljanim drobnjakom.
Dober tek!