Včasih je potrebno samo malo razmišljati "izven okvirjev" in ideja je tu. Potem jo je treba samo še preizkusiti. Za vse, ki morda ovsenih kosmičev ne marate, navdušeni pa ste nad picami, bo tale recept morda pomagal, da boste o tem zdravem živilu spremenili mnenje.
Potrebujete:
1 srednje veliko čebulo - nasekljane
4 stroke česna - nasekljane
2 žlici olivnega olja
2 skodelici ovsenih kosmičev - valjanih ali zdrobljenih
3 srednje velike sesekljane paradižnike ali konzervo pelatov ali paradižnikovih koščkov
čajno žličko mešanice italijanskih začimb (obvezno mora biti v njih origano)
čajno žličko sladkorja
sol
poper
naribana mozzarella
dodatki po želji: olive, inčuni, pršut v kockah, čili ....
Na olivnem olju podušite čebulo. Ko je podušena, dodajte česen in premešajte, da zadiši. Takoj dodajte paradižnik in začimbe ter naredite omako. Dodajte tudi sladkor, ki bo ublažil kislost paradižnika.
Ko je omaka zgoščena, dodajte ovsene kosmiče in vse skupaj premešajte. Po potrebi dodajte malo vode.
Ne kuhajte, pač pa odstavite za nekaj minut, da se kosmiči napijejo tekočine.
V tem času lahko na malce olivnega olja na hitro prepražite kocke pršuta ali slanine. Ko so prepraženi, dodajte samo kanček vode, da spustijo sok in kuhajte še kakšno minutko, da nastane omaka. To vmešajte med kosmiče.
Namesto pršuta lahko uporabite tudi inčune, ki pa jih seveda ne pražite, pač pa dodate kosmičem toplotno neobdelane.
Dodate lahko še narezane olive. Če želite bolj ostro mešanico, dodajte tudi nasekljan čili.
Prelijte z žlico deviškega olivnega olja.
Še toplo mešanico posipajte z naribano mozzarelo, ki se bo počasi stopila.
Okrasite z listom sveže bazilike.
Dober tek!