Zanimivosti

Pustna sladica malo drugače - obogatene miške

kl
16. 2. 2021, 10.29
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 10.30
Deli članek:

Pust mora biti mastnih ust, pravijo. Ker potem sledi post. In pustna sladica niso samo krofi.

splet
Obogatene miške

Miške vsi dobro poznate in so pri nas prav tako priljubljene. Narejene so iz kvašenega testa, kot krofi in flancati. Običajno jih posipamo samo s sladkorjem v prahu, tokrat pa vam ponujamo recept za malce drugačne, "obogatene" miške.

Najprej pripravimo testo:

V skledo presejemo pol kilogramam pšenične moke in na sredini naredimo jamico.

V manjši posodi zmešamo 30 g kvasa s toplo vodo, da se stopi. Kvas počasi zlivamo med moko, s kuhalnico pa neprestano mešamo in prilijemo še toliko vode, da dobimo gladko kremasto testo.

Posodo s testom pokrijemo in na toplem pustimopribližno eno uro, da vzhaja.

V posodi segrejemo toliko olja - lahko pa tudi svinjske masti - da bodo miške v njem plavale. Pazimo da olje ne bo prevroče, ker se bodo miške v tem primeru zapekle samo od zunaj.

Z vlažno žlico zajemamo testo in ga dajemo v vroče olje ter miške enakomerno zlatorumeno ocvremo. S penovko jih poberemo iz maščobe in odcedimo na papirnati brisački.

Približno 200 g orehov grobo sesekljamo, v primerno posodo pa zlijemo okoli 100 g medu in ga samo segrejemo, tako da je topel in ne vroč - nikakor pa ne sme zavreti. Ko je med topel vanj vmešamo orehe.

Miške zložimo na krožnik v obliki piramide, jih prelijemo z medom in orehi ter potresemo z mletim cimetom.