brž si jo privoščite!

Blitva je idealno živilo za krepitev zdravja

Z.F.
14. 2. 2021, 14.15
Posodobljeno: 14. 2. 2021, 14.15
Deli članek:

Na blitvo še posebno pozimi pogosto pozabimo, saj je za nekatere le značilna priloga morski jedi, po navadi rib na žaru ali lignjev. A naj poudarimo, da je polna vitaminov in odlična izbira, če se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Dreamstime
Pri nakupu bodite pozorni na videz in kakovost. Listi ne smejo biti uveli, temveč izrazito temno zelene barve. Steblo mora biti trše, nenagnito ali rjavo. V hladilniku jo lahko hranite do štiri dni.

Blitvo še vedno precej redko opazimo na slovenskih jedilnikih, pa tudi na vrtovih. A je izjemno zdrava zelenjava, ki spada v isto družino kot špinača in rdeča pesa. Odlična je v različnih kulinaričnih kombinacijah in lahko jo pripravite na različne načine. Mlade liste lahko dodajamo svežim solatam in jih uživamo tudi surove, medtem ko starejše poparimo. Pomembno je le, da že pripravljene blitve nikoli ne pogrevamo. V določenih okoliščinah namreč vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v zdravju škodljivi nitrit. Da bi to preprečili, jedem iz blitve tudi dodajamo živila, ki vsebujejo veliko vitamina C. Uživanje surove blitve pa se ne priporoča ljudem z ledvičnimi kamni, ker vsebuje oksalno kislino.

Vir antioksidantov in mineralov

Blitva je pravzaprav zakladnica zdravja. Vsebuje najmanj 13 različnih antioksidantov ter številne rudnine, med katerimi še posebej izstopajo baker, magnezij, železo, kalcij, fosfor, natrij ... Tukaj so tudi vitamini A, C in K ter balastne snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Nikakor ne smemo pozabiti na posebno vrsto fenolnih snovi, ki jih najdemo v blitvi, to je siringična kislina. Ta pomaga uravnavati krvni sladkor in ščiti pred rakotvornimi toksini. Na telo deluje izjemno protivnetno in razstrupljajoče, redno uživanje pa bo telo obranilo tudi pred osteoporozo in srčno-žilnimi boleznimi..

Varuje pred osteoporozo

Predvsem vitamin K ter kalcij in magnezij so pomembni gradniki v telesu, ki omogočajo močne in zdrave kosti. Vitamin K aktivira beljakovine, ki sodelujejo pri strjevanju krvi, preprečuje pa kalcifikacijo arterij in tkiv ter obenem skrbi za dobre celične procese. Vitamin K1 se v črevesju pretvori v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina. Ta je izjemno pomemben pri tvorbi kostnega tkiva, saj usmerja molekule kalcija naravnost v kosti.

Zdrav vid

Čeprav se blitva ne ponaša z lepo rdečo ali oranžno barvo, vsebuje ogromne količine betakarotena. Strokovnjaki so potrdili, da ta prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj glavkoma, nočne slepote in motenj vida. Karotenoidi, kot sta lutein in zeaksantin, ščitijo oči pred škodljivim delovanjem UV-žarkov, varujejo občutljivo tkivo roženice in preprečujejo razvoj očesne mrene, ki se sicer pogosto pojavi pri starejših ljudeh.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču