Obamov čili
Potrebujemo:
1 žlico olja
1 kilogram govejega mesa, narezanega na kocke
1 kilogram mletega mesa
1 veliko čebulo, drobno sesekljano
1 steklenico piva
500 g paradižnika, narezanega na kocke
200 ml močne kave
1 žlico paradižnikovega koncentrata
1 žlico čilijeve omake
1 žlico kakava v prahu
1/2 drobno sesekljanega čilija
50 g rjavega sladkorja
1 žlico kumine
1 čajno žličko koriandra
1 čajno žličko kajenskega popra
1 čajno žličko soli
800 g kuhanega rdečega fižola (lahko iz pločevinke)
400 g kuhanega belega fižola
5 velikih korenčkov, sesekljanih na kolute (po želji)
Priprava:
- V zares velikem loncu na srednjem ognju segrejemo olje in na hitro porjavimo meso. Najprej goveje meso v kockah, nato dodamo še mleto.
- Ko je meso nekoliko rjavkaste barve, dodamo sesekljano čebulo.
- Ko se čebula zmehča, v lonec dodamo pivo, paradižnike, kavo in paradižnikov koncentrat. Dobro premešamo.
- Dodamo sladkor, začimbe in rdeči fižol. Ogenj znižamo na minimum in pustimo rahlo vreti eno uro.
- Dodamo še beli fižol in korenčke. Pustimo rahlo vreti še uro ali dve (dlje je bolje). Solimo in popramo po potrebi in okusu.
- Postrežemo še toplo, odlično pa je tudi naslednji dan.
Clintonove piščančje tortilje
Potrebujemo:
80 ml olja
100 g vloženih zelenih čilijev (ali svežih)
1 strok česna
400 g vloženega paradižnika (ali svežega)
400 g čebule, sesekljane
2 čajni žlički soli
½ čajne žličke origana
600 g kuhanega piščanca, narezanega na koščke
400 g kisle smetane
400 g naribanega čedarja
15 koruznih tortilj (približno)
Priprava:
- V ponvi segrejemo 2 žlici olja. Po želji lahko čilijem odstranimo semena. Nato jih sesekljamo in dušimo skupaj s sesekljanim česnom na olju.
- Vloženi paradižnik odcedimo, prihranimo pa približno 100 ml tekočine. Če imamo sveže paradižnike, jih na hitro pokuhamo, da spustijo nekaj vode, nato odcedimo.
- V ponev dodamo odcejene paradižnike, tekočino paradižnikov, žličko soli in origano. Na majhnem ognju brez pokrovke kuhamo, dokler se ne zgosti (približno 30 min). Omako odstranimo z ognja.
- V posodi zmešamo piščanca, kislo smetano in naribani čedar. Dodamo še čajno žličko soli.
- V ponvi segrejemo 50 ml olja in vanj pomakamo tortilje. Odcedimo jih na kuhinjskih brisačkah, da niso preveč mastne.
- Tortilje nadevamo z mešanico piščanca, kisle smetane in sira. Zavijemo in drug za drugo postavimo v pekač.
- Zavite tortilje prelijemo s prej pripravljeno čilijevo omako (ki počiva v ponvi).
- Pečemo v pečici na 150 stopinj Celzija približno 20–30 minut.
Abrahamova najljubša torta
Potrebujemo:
6 beljakov
400 g sladkorja
200 g mandljev (olupljenih, praženih)
200 g masla
600 g moke
1 pecilni prašek
1 žličko soli
200 g pinjenca
1,5 žličke vaniljevega ekstrakta
1 žličko mandljevega ekstrakta
Priprava:
- Mandlje drobno nasekljamo.
- Beljake stepemo v sneg, medtem ko jim postopoma dodajamo 200 g sladkorja.
- Maslo in preostali sladkor stepemo v manjši skledi, da postane puhasto in svetlo.
- Moko, pecilni prašek in sol skupaj presejemo v veliko skledo. Dodamo sesekljane mandlje in premešamo.
- V pinjenec dodamo ekstrakt vanilje in mandljev.
- Mokre sestavine dodajamo v suhe po tretjinah in dobro premešamo. Na koncu rahlo vmešamo še beljake.
- V model za kolače damo papir za peko ali ga namastimo. Vanj zlijemo maso za torto.
- Pečemo na 180 stopinj Celzija približno eno uro oziroma dokler ne izvlečemo čistega noža iz torte.
- Pečeno torto nekoliko ohladimo in jo nato stresemo iz modela. Po želji jo prelijemo z glazuro.