Zanimivosti

Predsedniško kosilo

M.K.
6. 2. 2021, 11.45
Posodobljeno: 6. 2. 2021, 11.53
Deli članek:

Poskusite jedi, v katerih so ali pa še uživajo nekdanji ameriški predsedniki. Čili Baracka Obame, Tortilja Billa Clintona in torta Abrahama Lincolna.

Shutterstock
Obamin čili

Obamov čili

Potrebujemo:

1 žlico olja

1 kilogram govejega mesa, narezanega na kocke

1 kilogram mletega mesa

1 veliko čebulo, drobno sesekljano

1 steklenico piva

500 g paradižnika, narezanega na kocke

200 ml močne kave

1 žlico paradižnikovega koncentrata

1 žlico čilijeve omake

1 žlico kakava v prahu

1/2 drobno sesekljanega čilija

50 g rjavega sladkorja

1 žlico kumine

1 čajno žličko koriandra

1 čajno žličko kajenskega popra

1 čajno žličko soli

800 g kuhanega rdečega fižola (lahko iz pločevinke)

400 g kuhanega belega fižola

5 velikih korenčkov, sesekljanih na kolute (po želji)

Profimedia
Barack Obama

Priprava:

  1. V zares velikem loncu na srednjem ognju segrejemo olje in na hitro porjavimo meso. Najprej goveje meso v kockah, nato dodamo še mleto.
  2. Ko je meso nekoliko rjavkaste barve, dodamo sesekljano čebulo.
  3. Ko se čebula zmehča, v lonec dodamo pivo, paradižnike, kavo in paradižnikov koncentrat. Dobro premešamo.
  4. Dodamo sladkor, začimbe in rdeči fižol. Ogenj znižamo na minimum in pustimo rahlo vreti eno uro.
  5. Dodamo še beli fižol in korenčke. Pustimo rahlo vreti še uro ali dve (dlje je bolje). Solimo in popramo po potrebi in okusu.
  6. Postrežemo še toplo, odlično pa je tudi naslednji dan.

Shutterstock
Clintonove piščančje tortilje

Clintonove piščančje tortilje

Potrebujemo:

80 ml olja

100 g vloženih zelenih čilijev (ali svežih)

1 strok česna

400 g vloženega paradižnika (ali svežega)

400 g čebule, sesekljane

2 čajni žlički soli

½ čajne žličke origana

600 g kuhanega piščanca, narezanega na koščke

400 g kisle smetane

400 g naribanega čedarja

15 koruznih tortilj (približno)

Reuters
Bill Clinton

Priprava:

  1. V ponvi segrejemo 2 žlici olja. Po želji lahko čilijem odstranimo semena. Nato jih sesekljamo in dušimo skupaj s sesekljanim česnom na olju.
  2. Vloženi paradižnik odcedimo, prihranimo pa približno 100 ml tekočine. Če imamo sveže paradižnike, jih na hitro pokuhamo, da spustijo nekaj vode, nato odcedimo.
  3. V ponev dodamo odcejene paradižnike, tekočino paradižnikov, žličko soli in origano. Na majhnem ognju brez pokrovke kuhamo, dokler se ne zgosti (približno 30 min). Omako odstranimo z ognja.
  4. V posodi zmešamo piščanca, kislo smetano in naribani čedar. Dodamo še čajno žličko soli.
  5. V ponvi segrejemo 50 ml olja in vanj pomakamo tortilje. Odcedimo jih na kuhinjskih brisačkah, da niso preveč mastne.
  6. Tortilje nadevamo z mešanico piščanca, kisle smetane in sira. Zavijemo in drug za drugo postavimo v pekač.
  7. Zavite tortilje prelijemo s prej pripravljeno čilijevo omako (ki počiva v ponvi).
  8. Pečemo v pečici na 150 stopinj Celzija približno 20–30 minut.

Shutterstock
Abrahamova najljubša torta

Abrahamova najljubša torta

Potrebujemo:

6 beljakov

400 g sladkorja

200 g mandljev (olupljenih, praženih)

200 g masla

600 g moke

1 pecilni prašek

1 žličko soli

200 g pinjenca

1,5 žličke vaniljevega ekstrakta

1 žličko mandljevega ekstrakta

FB
Abraham Lincoln

Priprava:

  1. Mandlje drobno nasekljamo.
  2. Beljake stepemo v sneg, medtem ko jim postopoma dodajamo 200 g sladkorja.
  3. Maslo in preostali sladkor stepemo v manjši skledi, da postane puhasto in svetlo.
  4. Moko, pecilni prašek in sol skupaj presejemo v veliko skledo. Dodamo sesekljane mandlje in premešamo.
  5. V pinjenec dodamo ekstrakt vanilje in mandljev.
  6. Mokre sestavine dodajamo v suhe po tretjinah in dobro premešamo. Na koncu rahlo vmešamo še beljake.
  7. V model za kolače damo papir za peko ali ga namastimo. Vanj zlijemo maso za torto.
  8. Pečemo na 180 stopinj Celzija približno eno uro oziroma dokler ne izvlečemo čistega noža iz torte.
  9. Pečeno torto nekoliko ohladimo in jo nato stresemo iz modela. Po želji jo prelijemo z glazuro.