Ovseni kosmiči so eden najbolj zdravih prehrambenih artiklov. Vsebujejo veliko vlaknin, nasitijo in lahko jih pripravimo na veliko načinov, priprava pa je običajno preprosta. Prav tako jih lahko kombiniramo z vsem mogočim. Večinoma pa so najbolj priljubljeni v kombinaciji z različnim sadjem in preliti z mlekom.
Tokrat vam ponujamo recept za ovsene kosmiče z okusom po jabolčnem zavitku. Že po imenu lahko verjetno uganete, kakšne so sestavine. Pa vendar.
Za dve osebi potrebujete:
50 g ovsenih kosmičev
6 velikih žlic vode ali mešanice vode z mlekom
2 žlici grškega jogurta
1 srednje veliko naribano jabolko
1 veliko žlico rozin
1 ščepec cimeta
Ovsene kosmiče prelijete z vodo/mlekom in ko se dovolj napijejo, dodate še preostale sestavine in zmešate. Pojeste lahko takoj, ali pa pustite v hladilniku preko noči.
Pri postrežbi lahko jed okrasite z rezinami svežega jabolka, povaljanimi v sladkornem prahu.
In še nekaj namigov:
- izvrstno se v te kosmiče podajo kosi pomaranče ali arancini (kandirana pomarančna lupina), ki jih lahko uporabite namesto rozin.
- okus bo polnejši, če boste rozine za nekaj časa namočili v malo ruma
- namesto jogurta lahko uporabite sladko smetano, ali pa kombinirate oboje
- dodate lahko tudi žlico kokosove moke
- tudi kakšna žlica skute ne bo odveč
- jed lahko pogrejete v mikrovalovni pečici in pojeste toplo
- bolj sladkosnedi lahko jed zasladite z nekaj sladkorja, ali še boljše – medu.