Pripravo čaja običajno povezujemo z vročo ali vrelo vodo, ki jo prelijemo po posušenih listih ali cvetovih in počakamo nekaj minut.
Na Japonskem, kjer čaj pripravljajo že stoletja dolgo, pa poznajo tudi metodo priprave mrzlega čaja. Postopek je v grobem enak kot pri pripravi vročega, le da traja dlje in zanj je treba uporabiti malo večje količine čajnega pripravka oz. mešanice.
Za pripravo enega skodelice mrzlega čaja uporabite eno do dve čajni zlički posušenih listov (ali dve vrečici), ki jih prelijete s hladno vodo. Potem jih najprej pustite kakšno uro stati na sobni temperaturi, nakar jih za 8 do 12 ur (ali čez noč) postavite še v hladilnik.
Mrzli čaj lahko v poletnih mesecih pijete namesto ledenega čaja, seveda pa ga lahko uživate v vseh letnih časih. Pozimi ga le rahlo pogrejete, če vam bolj odgovarja topel napitek.
Je pa čaj, ki ga pripravite na "mrzli" način v primerjavi z vročim načinom bogatejši s koristnimi snovmi. Mrzel pravi čaj tako vsebuje kar 40 odstotokov več oksidantov kot njegova vroča različica.